Anton Novoderezhkin/All Over Press

Lapsiasiamies Astahov on useita kertoja herättänyt huomiota Suomessakin.

Venäjän lapsiasiamies Pavel Astahov ehdottaa, että maahan perustettaisiin seniorikansalaisista koostuvia vapaaehtoisryhmiä, joita hän kutsuu ”eläkeläispartioiksi”.

Astahov sanoi lauantaina Venäjän uutistoimistolle, että tällaiset partiot voisivat kulkea tarkkailemassa ympäristöään. Ne voisivat valvoa yleistä turvallisuutta ja paloturvallisuutta sekä ehkäistä onnettomuuksia.

Partiot voisivat myös tarkkailla ongelmaperheitä ja raportoida erilaisista turvallisuusmääräysten rikkomuksista. Astahovin mukaan kunnalliset viranomaiset voisivat toimia partioiden organisoijina.

Astahovin ehdotuksen pontimena oli Tatarstanissa tapahtunut tuhoisa tulipalo, jossa kuoli äiti ja viisi lasta.

Sunnuntaina päättyneellä kymmenpäiväisellä juhlapyhien kaudella tapahtui useita muitakin vakavia onnettomuuksia. Alkoholilla oli osuutensa monissa onnettomuuksissa.

ILMOITUS

Astahovin mukaan vastaavia partioita on jo Yhdysvalloissa.

”Perustakaa partioita”, Astahov sanoi. ”Meillä on valtava resurssi, jos se mobilisoidaan oikein ja käytetään eläkeläisiä, jotka vain istuvat kotona eivätkä käytännössä tee mitään.”

Astahov on herättänyt huomiota esimerkiksi lausunnoillaan, joilla hän pelotteli Suomen viranomaisten vievän lapset venäläisvanhemmilta.