Lehtikuva/Vesa Moilanen

Hämeen Vasemmistoliiton piirihallitus tukee ja kannustaa yksimielisesti alueensa kansanedustajaa, puolueen nykyistä varapuheenjohtajaa Aino-Kaisa Pekosta asettumaan ehdolle puolueen puheenjohtajaksi. Hämeen piiri ilmoitti asiasta sunnuntaina.

Nykyinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ilmoitti marraskuussa, ettei enää aio hakea jatkoa, kun vasemmistoliitto valitsee puheenjohtajaa puoluekokouksessa kesäkuussa Oulussa.

Riihimäkeläinen Pekonen on toisen kauden kansanedustaja ja vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Hän on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen. Pekonen on toiminut puolueen varapuheenjohtajana vuodesta 2007. Hän on koulutukseltaan lähihoitaja. Pekonen on Riihimäen kaupunginvaltuuston jäsen.

Yksi ilmoittanut halukkuudesta

Pekonen ei ole vielä ilmoittanut, aikooko asettua ehdolle puheenjohtajaksi. Halukkuudestaan tehtävään on aiemmin ilmoittanut nakkilalainen kansanedustaja Jari Myllykoski. Lisäksi kansanedustajat Li Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat sanoneet, että harkitsevat ehdolle asettumista vakavasti.

Neuvoa-antava jäsenäänestys puheenjohtajasta järjestetään, mikäli puheenjohtajavaaliin on ilmoittautunut enemmän kuin yksi henkilö maaliskuun loppuun mennessä. Hämeen piirihallituksen mielestä jäsenten kuuntelemisen ja puoluedemokratian toteutumisen kannalta on tärkeää, että kaikki varteenotettavat ehdokkaat ovat mukana.