Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton Katja Hänninen vaatii hallitusta kuuntelemaan pakkolakeja arvioineita asiantuntijoita.

Kansanedustaja Katja Hänninen vaatii, että hallitus kuuntelee tosissaan pakkolakipaketista lausuntoja antaneita asiantuntijoita.

– Tämä voi toki olla hallitukselle vaikea paikka, koska valtaosa asiantuntijoista suhtautuu pakkolakeihin erittäin kriittisesti, hän toteaa.

Vasemmistoliitto ja vihreät tekivät ennen joulua välikysymyksen, jossa kannettiin huolta hallituksen lainvalmistelun tasosta. Pakkolakipaketin lausuntokierros osoittaa Hännisen mielestä, että huoli on valitettavan ajankohtainen.

– Pakkolakipaketin taloudellisten vaikutusten arviointi on järkyttävän heikkoa. On todella hälyttävää, että asiantuntijat ovat sitä mieltä, että hallitus ei ole antanut tarpeeksi tietoa edes siitä, minkälaisiin mittareihin perustuen Suomen kilpailukyky on tällä hetkellä heikko. Useat asiantuntijat moittivat hallitusta myös valmistelun heikkoudesta ja puutteellisista laskelmista.

Kilpailukykyä tasa-arvosta luopumalla

Paketin vaikutukset kasaantuvat Hännisen mukaan kohtuuttomasti julkisen sektorin matalapalkkaisille, naisvaltaisille aloille, mutta kunnollisia sukupuoli- ja yhdenvertaisuusvaikutusten arviointeja ei ole tehty.

ILMOITUS

Hän yhtyy asiantuntijoiden huoleen siitä, että julkisen sektorin työttömyys, työelämän epävarmuus ja kalliiksi tuleva työpahoinvointi kasvavat.

– Hallitukselle kilpailukyvyn kasvattaminen tarkoittaa tasa-arvosta luopumista, vaikka asia on juuri päinvastoin. Meillä ei ole varaa menettää yhtä suurinta kilpailuvalttiamme, eli naisten merkittävää panosta työelämässä. Vain siitä kiinni pitämällä voimme mennä eteenpäin.

Vaihtoehtoja on

Hännisen mukaan pakkolakipaketille on monenlaisia vaihtoehtoja, kuten vasemmistoliiton ehdottama kokeilu kuuden tunnin työpäivästä.

– Useat selvitykset osoittavat, että työn tuottavuutta ei lisätä vuosityöaikaa pidentämällä. Työn tuottavuus kasvaa monilla aloilla työaikaa lyhentämällä. Työllisyysastetta puolestaan nostetaan esimerkiksi pienyrittäjien asemaa parantamalla. Ensimmäisen työntekijän palkkaamista on helpotettava, hän vaatii.