Lehtikuva/Markku Ulander

Lumipyry hidastaa ihmisiä ja yhteiskunnan toimintoja Etelä-Suomessa. Lunta odotetaan satavan tiistain ja keskiviikkoaamupäivän aikana etelässä 10–25 cm ja keskiosassa maata 5–10 cm.

Kaukoliikenteen linja-autovuoroja ei ole peruttu, mutta lumi aiheuttaa viivästyksiä liikenteeseen vielä keskiviikkonakin. Tiistaina keskipäivään mennessä vain muutaman Helsinkiin ajettavan vuoron tiedettiin myöhästyneen.

– Lumipyry ja teille kasautunut lumi hidastaa ajonopeuksia koko liikenteessä, Matkahuollon liiketoimintapäällikkö Jukka Ylitalo sanoo tiedotteessa.

Junavuoroja peruttiin

Helsingin seudun lähijunaliikenne vähennettiin puoleen perumalla Y-, E-, A- ja K-junat kokonaan. Pääradalla ajetaan tiistaina N-junia 30 minuutin vuorovälillä ja myös R- ja H- junat ajetaan. Helsinki-Vantaan lentoasemaa palvelevalla Kehäradalla liikennöivät I- ja P-junat 20 minuutin vuorovälillä. Rantaradalla ajetaan tiistaina S- ja U-junat.

Kaukoliikenteessä osa Helsingin ja Tampereen sekä Helsingin ja Turun välisistä IC-junista jää pois liikenteestä. Peruttuja vuoroja on 16 eli VR:n mukaan noin viisi prosenttia kaikista kaukojunista.

ILMOITUS

Helsingin, Tikkurilan, Tampereen ja Turun asemille jalkautuu lähipäiviksi opastajia junaliikenteen muutosten vuoksi.

Jäteautot hidastelevat lumessa

Jätekuljetukset voivat viivästyä pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella, koska auraamattomat tiet ja liikenteen ruuhkautuminen hidastavat jäteautoja.

– Jotta jäteauto pääsee tyhjentämään jäteastiat, tulisi reitin olla aurattuna lumesta ja hiekoitettuna. Liukkaus on työturvallisuusriski jäteauton kuljettajalle, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen HSY:n logistiikkapäällikkö Juho Nuutinen muistuttaa tiedotteessa.

HSY aikoo jatkaa jäteastioiden tyhjentämistä lauantaina, jos kaikkia ei ehditä tyhjentää arkipäivinä.

Lumi kannattaa työntää pois

Lumenluonnissa kannattaa muistaa selkää. Selkäliitosta neuvotaan, että ennen lumitöitä kannattaa verrytellä ja käyttää kenkiä, joissa ei liukastu.

– Lumen työntäminen on ergonomian kannalta lapioimista selkäystävällisempi vaihtoehto. Lapioidessa selkä kiertyy, kun taas lunta esimerkiksi kolalla työnnettäessä selkä on suorana eteenpäin. Kolatessa kannattaa pitää keskivartalo napakkana ja hyödyntää jalkojen lihasvoimaa, liikunta- ja järjestötoiminnan koordinaattori Pirjo Ailanto Selkäliitosta sanoo tiedotteessa.

Ajokeli on huono

Ilmatieteen laitos varoitti tiistaina keskipäivällä, että ajokeli on tai muuttuu lähivuorokauden aikana erittäin huonoksi maan itäosassa, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa, Satakunnassa, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa ja Kainuussa.

Lunta odotetaan kertyvän maan eteläosassa 10–25 cm ja maan keskiosassa 5–10 cm. Merialueilla on kovaa tuulta ja vaarallista aallokkoa.

Loppuviikolla sää jatkuu koko maassa talvisena ja lumisateet jäävät vähäisiksi, Ilmatieteen laitos tiedottaa.

Poikkeukset junaliikenteessä jatkuvat keskiviikkona

Junien kaukoliikenteessä ja Helsingin seudun lähiliikenteessä on myös keskiviikkona muutoksia, VR tiedotti tiistaina iltapäivällä. Liikenteen harvennus mahdollistaa lumen poistamisen vaihteista turvallisesti.

Keskiviikkona osa osa Helsingin ja Tampereen sekä Helsingin ja Turun välisistä IC-junista jää pois liikenteestä. Pääkaupunkiseudun HSL-liikenteessä ajetaan tiistain tapaan noin puolet vuoroista. Kaikki A-, E-, K- ja Y-junat perutaan, samoin niin sanotut tunnuksettomat lähijunat. P-junat ajetaan 20 minuutin ja N-junat 30 minuutin vuoroväleillä.

Katso selkäystävälliset vinkit lumenluontiin Selkäliiton Selkäkanavalta.

Uutiseen on lisätty tiedot keskiviikon junaliikenteen poikkeuksista eli viimeinen luku kello 15.02.