Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki uskoo laajan myönteisen suhtautumisen perustuloon johtuu siitä, että työelämä on muuttunut entistä monimutkaisemmaksi ja epävarmemmaksi eikä nykyinen sosiaaliturva ei enää pysty vastaamaan muutokseen.

Kunnallisalan kehittämissäätiö KAKS:n tänään julkaiseman tutkimuksen mukaan yli puolet suomalaisista kannattaa perustuloa.

Erilaisia perustuloja

Pelkään, että kokeillaan jotain näennäistä ja todetaan, ettei toiminut.

Arhinmäki arvioi, että perustulon toteuttaminen olisi mahdollista muutamassa vuodessa, jos niin halutaan. Hän kuitenkin kehottaa kysymään, millaista perustuloa kukakin ajaa.

– Me ajamme sellaista perustuloa, jolla pystyy elämään, mutta ei ole kynnystä ottaa töitä vastaan. Nythän ongelma on se, että työttömien on hankala ottaa vastaan lyhyitä pätkiä, hän sanoo.

– Jotkut ajavat perustuloa, jonka taso on niin heikko, että se pakottaa ottamaan työtä vastaan millä hinnalla hyvänsä. .

ILMOITUS

Tason lisäksi keskeinen ratkaisua vaativa asia ovat ansioperustaiset sosiaaliturvan muodot, kuten ansiopäivärahat.

– Vasemmistoliiton mielestä nekin tarvitaan perustulon päälle, hän sanoo.

Työteon tueksi

Vaikka puolet kansasta arvelee perustulon johtavan laiskotteluun, Arhinmäki ei tätä usko.

– Toki yhteiskunnassa aina on niitä, jotka eivät haluat tehdä töitä. Voi kysyä, ovatko he kaikki ylipäätään työkykyisiä. Tämä joukko on kuitenkin marginaalinen eikä järjestelmiä pidä rakentaa sen mukaan, että joku pieni joukko mahdollisesti käyttää järjestelmää hyväksi. Pitää miettiä, mikä on hyväksi enemmistölle.

– Perustulonkaan taso ei tule koskaan olemaan sellainen emmekä me sellaista tavoittele, että se korvaisi työnteolla saadut tulot kokonaan. Ajatuksemme on nimenomaan, että perustulo kannustaa työntekoon, kun töitä on helpompi ottaa vastaan.

Hän arvioi, että perustulon taso olisi noin 800 euroa kuukaudessa.

Jo vuonna 1990

Arhinmäki muistuttaa vasemmistoliiton nostaneen perustulon teemaksi jo, kun puolue perustettiin 1990.

– Sitä pidettiin utopistisena ajatuksen, joten pitkä matka on tultu. Tässä, kuten monissa poliittisissa teemoissa tarvitaan edelläkävijöitä, jotka näkevät, miten yhteiskunta muuttuu, hän sanoo.

– Emme olisi näin pitkällä ellei vasemmisto ja myös vihreät olisi tehneet töitä tämän eteen.

Hallituksen ensi vuodelle lupaamalta perustulokokeilulta Arhinmäki ei odota paljon.

– Sen pitäisi olla todella kunnianhimoinen, mutta pelkään, että kokeillaan jotain näennäistä ja todetaan, ettei toiminut.