Lehtikuva/

”Valkoista Suomea” puolustava katupartio synnytti vastavoiman.

Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja monet muut maakunnassa toimivat yhteisöt julkistivat perjantaina Joensuu ei ole rasistinen kaupunki -kannanoton. Sen mukaan Joensuu on monikulttuurinen ja kansainvälinen kaupunki, ja kansainvälisyys on osa kaupungin arkipäivää.

Kannanotto on reaktio ”valkoista Suomea puolustavan” järjestön katupartiointiin Joensuussa. Soldiers Of Odin -niminen partio on liikkunut kaupungissa noin kuukauden verran. Joensuulaisten kannanoton mukaan uutiset katupartiosta ”nostavat ikävällä tavalla esille Joensuun 1990-luvun tapahtumat, jotka jättivät jälkensä kaupunkiin, kaupunkilaisiin ja kaupungin maineeseen. Emme halua saman toistuvan”.

1990-luvulla Joensuussa asuvia ulkomaalaisia terrorisoivat äärioikeistolaiset skinheadit.

Kannanoton mukaan ”jokaisella kansalaisella on oikeus kokoontua ja kulkea kaupungilla, mutta emme halua demokraattiseen ja sivistyneeseen yhteiskuntaamme ääriliikkeiden katupartiointia”.

Kannanoton ovat allekirjoittaneet myös Joensuun ev.lut. seurakuntayhtymä, Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä, Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä ja Joensuun seudun kehittämisyhtiö JOSEK Oy.

ILMOITUS

Samalla asialla olevan Joensuu vapaaksi pelosta -adressin on allekirjoittanut yli 2 800 ihmistä.

Joensuussa äärioikeiston partion haastaa myös Kyllikin siskot -niminen yhteenliittymä.

”En ole kuullut ongelmista”

Oikeusministeri Jari Lindström (ps.) ei pidä väkivaltarikoksista tuomittujen henkilöiden johtamia katupartioita ongelmana, kunhan kadulla liikkuvat noudattavat lakia.

– Tietysti jokaisella on oikeus liikkua ulkona. Se, että taustalla on ihmisiä, jotka ovat syyllistyneet rikoksiin ja kärsineet tuomion herättää varmaan mielenkiintoa. Iso asia on se, että kansalaiset kokevat turvattomuutta, Lindström sanoi Ylen Ykkösaamun haastattelussa.

– Joissain kaupungeissa tällaisia on, mutta mistään ongelmista en ole kuullut, ministeri sanoi katupartioista.