Lehtikuva/Mikko Stig

Viikon kysymys

Suomen Vuokranantajien teettämä tutkimus osoittaa, että vuokraustoiminta takaa sijoittajalle tasaisen varman tuoton. Yksityiset vuokranantajat kertovat myös pitävänsä kiinni hyvästä vuokralaisesta.

Minkälainen on hyvä vuokralainen, Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva?

– Paras vuokralainen on sellainen, joka pitää kotinsa hyvässä kunnossa ja maksaa vuokransa ajallaan.

Saako tällainen hyvä vuokralainen asua halvemmalla kuin muut?

– Lähtövuokra, jolla hän alun perin tulee asuntoon, määräytyy markkinoiden mukaan.

ILMOITUS

– Hyvä vuokralainen säästää kuitenkin siinä, että hän asuu pitkään ja hoitaa hommansa hienosti. Silloin varsinkin yksityiset vuokranantajat ajattelevat, etteivät halua korottaa vuokraa, ettei hyvä vuokralainen lähtisi asunnosta.

Kustannukset nousevat kaikilla. Miksi kaikki eivät silti korota vuokriaan?

– Kyselymme mukaan 55 prosenttia yksityisistä vuokranantajista ei korota vuokraa vuosittain. Se johtuu pitkälti juuri siitä, että he haluavat pitää kiinni hyvästä vuokralaisestaan.

Mitä järkeä on vuokrata asunto älyttömän halvalla?

– Monet pitävät vuokralaista vuosikausia niin, että eivät korota vuokraa lainkaan. Sitten tulee lopulta se hetki, että omistaja huomaa vastikkeen nousseen tosi paljon. Kun päälle tulee vielä kaikenlaista remonttia ja verot nousevat, omistaja saattaa nostaa vuokraa kertarysäyksellä enemmän. Se on huonoin vaihtoehto, koska silloin se vuokralainen todennäköisimmin lähtee.

– Meidän neuvomme on sopia yhdessä, miten, millä perusteella ja millä aikataululla vuokraa nostetaan. Sopiva olisi jokin indeksityyppinen korotus, jonka avulla pidettäisiin kiinni siitä, että korotukset pysyvät maltillisina.

Tuottaako asunnon vuokraaminen?

– Jollekin vuokraaminen voi tuottaa kolme ja toiselle yhdeksän prosenttia vuodessa. Kaikki riippuu siitä, miten sitä tuottoa lasketaan.

– Jokainen yksityinen vuokranantaja laskee tuoton omalla tavallaan. Kyllä vuokraaminen aina jonkin verran korkotasoa enemmän tuottaa. Hyvässä paikassa olevan asunnon vuokraaminen tuottaa aina.