Jussi Joentausta

Kulunut syksy on ollut poikkeuksellisen raskas, niin kansanedustajille kuin tavallisille kansalaisillekin. Me eduskunnassa olemme joutuneet viikosta toiseen ihmettelemään, kun hallitus on päättänyt, perunut ja päättänyt uudestaan. Kansalaiset ovat sydänsyrjällä joutuneet seuraamaan toinen toistaan karmeampia leikkausesityksiä.

Vuoden vaihteen jälkeen on edessä pakkolakien käsittely. Ne ovat hallituksen pyrkimys leikata pieni- ja keskituloisilta työssäkäyviltä, erityisesti pienipalkkaisilta julkisen sektorin naistyöntekijöiltä. Kirves heiluu sairasajanpalkan, lomarahojen ja lomien keston osalta.

Hallitus alkaa pusertua opposition ja kansalaisten paineen alla.

Monella tavalla koko kulunut syksy summautui budjettiviikon tiistaina. Aamulla leikattiin nappia painamalla iso siivu hyvinvointivaltiosta. Vajaassa puolessa tunnissa menivät läpi opposition rajusti vastustamat hallituksen esitykset: subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin, lapsilisien indeksisidonnaisuus poistettiin, aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuja korotettiin, maksuttoman koulutuksen periaatetta alettiin murentamaan lukukausimaksuilla EU- ja ETA-maiden ulkopuolisille opiskelijoille, yliopistojen rahoitukseen tehtiin historiallisen raju leikkaus,

Ja jotta tuo ei olisi tarpeeksi, myös asumistukea heikennettiin, matka- ja lääkekorvauksia leikattiin, vuorotteluvapaaseen tuli kovia tiukennuksia, itsensä työllistävien työttömyysturva muuttui entistä epävarmemmaksi ja kuntien peruspalveluiden valtionosuuksia leikattiin.

Samaisena iltapäivänä käytiin vasemmiston aloitteesta välikysymyskeskustelu valtiovarainministeri Stubbin perättömistä puheista eduskunnan edessä ja lainvalmistelun avoimuudesta sekä asianmukaisuudesta.

ILMOITUS

Välikysymyskeskustelussa eduskunnan johtava rabulisti Ben Zyskowicz yritti kaikella tarmolla siirtää keskustelua pois kokoomukselle kiusallisista asioista. Hänen mukaansa valtiovarainministeri Stubb on maassa makaava porvari, jota Vasemmisto potkii.

Kun katsoo saman aamun listaa leikkauksista, niin yhteiskunnassamme on aika paljon heikommassa tilassa maassa makaavia kuin eduskunnan luottamusta (toistaiseksi) nauttiva valtiovarainministeri.

Vaikka koko syksy ja erityisesti viimeinen eduskuntaviikko ovat olleet karvasta kalkkia kaikille, jotka puolustavat tasa-arvoista ja oikeudenmukaista yhteiskuntaa, me emme anna periksi. Hallitus alkaa pusertua opposition ja kansalaisten paineen alla. Oppositio on jo ohittanut mielipidemittauksissa hallituksen kokonaiskannatuksen ja Vasemmiston kannatus on ollut lievässä nousussa.

Tarvitsemme ensi vuonna entistä enemmän voimia kamppailla paremman yhteiskunnan puolesta, niin eduskunnassa kuin kaduilla. Siksi nyt on syytä rauhoittua joulunviettoon läheisten kanssa ja kerätä voimia ensi vuoden poliittisiin kamppailuihin.

Haluan toivottaa kaikille hyvää punaista joulua!

Kirjoittaja on vasemmistoliiton puheenjohtaja.