Lehtikuva/Heikki Ahonen Yle

Hallitus polvistui sosiaalisen median edessä, ruoskii akatemiaprofessori Martti Koskenniemi runsaan viikon takaista turvapaikkapoliittista linjausta (HS 12.12.). Se sisältää 80 kohtaa, joilla Sipilän hallitus haluaa tehdä Suomesta vähemmän kiinnostavan maan sotaa ja vainoa pakeneville.

Poikkeuksen tekevät vain ne, joilla on tullessaan painava rahamassi, sillä ”selvitämme mahdollisuutta ottaa käyttöön erityinen sijoittajien investointeihin perustuva oleskelulupa Suomen vetovoimaisuuden lisäämiseksi”, hallitus linjasi 8.12.

Hallitus tarjoaa ikään kuin selkänojaa niille rasisteille, jotka polttavat ja tekevät muuta vahinkoa vastaanottokeskuksille eri puolilla maata. Ainakin viidessä kaupungissa toimivat äärioikeistolaiset katupartiot voivat tulkita, että niillä on valtiovallan siunaus toimilleen, onhan ongelmana ”turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta”, jota hallituksen mielestä voi padota rikkomalla syrjintäkieltoa (SK 14.12.).

Suomesta on tullut myös poliittisen väkivallan maa.

Suomi on muuttunut hätkähdyttävän nopeasti arkipäiväisen rasismin maaksi. Kuka tahansa ulkomaalaistaustainen voi joutua vihanpurkauksen kohteeksi. Netissä on jo totuttu esittämään vihapuhetta omilla kasvoilla ja nimellä. Siitä on ollut yllättävän lyhyt matka tekemään samaa myös elävässä elämässä.

Suomesta on tullut myös poliittisen väkivallan maa. Kuka olisi vuosi sitten uskonut, että täällä ollaan valmiita terroristisiin tekoihin maahanmuuttajia vastaan. Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen kuitenkin rinnasti polttopulloiskut terrorismiin kirjoituksessaan 9.12.

ILMOITUS

Pöyristyttävää on se, miten helposti osa vanhoista ja vakiintuneista puolueista omaksuu oikeistopopulistien kielenkäytön. Hallituksen turvapaikkalinjauksen voi nähdä vastauksena hallituspuolue perussuomalaisten kannatuksen romahdukseen.

Viime viikonloppuna Ranskassa ”vanhat puolueet” yhdistivät voimansa torjuakseen äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman menestyksen aluevaaleissa. Suomessa keskusta ja kokoomus yrittävät kannatella puoluetta, jonka johtavilla jäsenillä on rasismituomioita ja natsiyhteyksiä, ja jonka kansanedustaja oli puhujana rasistien vuoden päätapahtumassa itsenäisyyspäivänä.

Hallituspuolueiden tuen Martti Koskenniemen perussuomalaisten vaalipropagandaksi kutsumalle linjaukselle voi vielä jotenkin ymmärtää, mutta mikä selittää SDP:n myötäsukaisen suhtautumisen? Puheenjohtaja Antti Rinne sanoi Ylelle maahanmuuttolinjauksesta, että ”SDP voisi kannattaa kaikkia toimenpiteitä ja olla tukemassa sitä, että ne viedään eteenpäin”.

Hallituksen linjaus on samanhenkinen kuin perussuomalaisten maahanmuuttopoliittinen ohjelma helmikuussa. Silloin se demarien mielestä lisäsi vihaa, pelkoa ja vastakkainasettelua. Nyt kaikki kelpaa.

Rasismin nousu toden totta muuttaa Suomea – ja puolueita.

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi