Lehtikuva/Markku Ulander

Laissa on porsaanreikä ja valtiovarainministeri kertoo, miten sitä voi hyödyntää.

Eduskunnan tiistaisessa välikysymyskeskustelussa valtiovarainministeri Alexander Stubb kommentoi hallintarekisteriä muun muassa näin:

– Jokainen, joka haluaa omistaa osakkeita hallintarekisterin kautta, voi tehdä sen ulkomaisten palveluntarjoajien kautta jo nyt. Sikäli kuin omistuksiin sisältyy kotimaisia osakkeita, tätä voi toki pitää lain hengen vastaisena. Rangaistavaa tai selvästi laitonta se ei kuitenkaan ole eikä minkäänlainen este sellaiselle toimijalle, jonka tarkoitusperät ovat lähtökohtaisesti laittomat.

”Aamukahvi oli mennä kurkkuun”, kirjoittaa Stubbin lausumasta vasta lehdestä lukenut Esko Seppänen Facebookissa.

Hänen mukaansa valtiovarainministeri nosti ”kaikkien veronkiertäjien ja omistuksensa salaajien tietoisuuteen mahdollisen lainsäädännön porsaanreiän”.

Yhteiskuntamoraalin ongelma

Seppänen lukee arvo-osuusjärjestelmää koskevaa lakia, ja päätyy johtopäätökseen, että jos siihen liitettyyn ulkomaisen pankin pitämään hallintarekisteriin on lisätty suomalaisen omistajan omistama suomalainen osake, on tapahtunut lainrikkomus.

ILMOITUS

Hänen mukaansa suomalaisen yhteiskuntamoraalin ongelma on se, että maan valtiovarainministeri sanoo suorassa tv-lähetyksessä, että ”jokainen, joka haluaa omistaa osakkeita hallintarekisterin kautta, voi tehdä sen ulkomaisten palveluntarjoajien kautta jo nyt”.

”Laissa avautuva porsaanreikä on se, että kotimaisen omistajan omistaman osakkeen ilmoittaminen suomalaiseen arvo-osuusjärjestelmään ulkomaisen hallintarekisterin kautta on rikos, josta ei ole säädetty rangaistusta! Siis Suomen valtiovarainministeri epäsuorasti neuvoo keinon osakeomistuksen julkisuuden välttämiselle ja sitä kautta aukeaville veronkierron eri menetelmille”, Seppänen kirjoittaa.

”Rikkokaa vapaasti lakeja”

Stubb sanoi eduskunnassa, että se on ”lain hengen vastainen asia. Seppänen on eri mieltä: se on lain kieltämä asia.

”Tätä mahdollisuutta olivat tähän saakka pitäneet esillä vain valtiovarainministeriön virkamiehet, mutta eivät suinkaan siinä tarkoituksessa, että rikokselle kirjattaisiin lakiin rangaistussääntö. He ovat pitäneet esillä puolenkymmentä vuotta tavoitetta hallintarekistereihin liittyvän omistuksen salaamisen tekemisestä lailliseksi, ja Alexander Stubb rupesi asiaan perehtymättömänä valtiovarainministerinä panemaan toimeen virkamiestensä tahdon”, kirjoittaa Seppänen.

Hänen mukaansa hallituksen taistelu harmaata taloutta vastaan jatkuu ”siinä hengessä, että rikkokaa vapaasti lakeja, jos niissä ei ole rangaistussäännöstä”.