Lehtikuva/Markku Ulander

Ministerin puheisiin pitää voida luottaa kaikissa tilanteissa.

Tätä korosti vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi eduskunnan välikysymyskeskustelussa tiistaina. Eduskunta ruoti valtiovarainministeri Alexander Stubbin eduskunnan ministeriaitiossa antamia vääriä tietoja hallintarekisterilain valmistelusta välikysymyskeskustelussa tiistaina.

Mustajärvi ihmetteli Stubbin ja ulkoministeri Timo Soinin (ps.) keskenään ristiriitaisia vastauksia, jotka nämä ovat antaneet kirjallisen Mustajärven kysymykseen Suomen ja Norjan maksamista EU-maksuista.

– Näyttää siltä, että hallituksen sisältä saa erilaisen vastauksen, riippuen ministeristä, kuka vastaa.

Mustajärvi sai kysymykseensä ulkoministeriltä ja valtiovarainministeriltä vastaukseksi erilaiset luvut. Hänen mukaansa heitto ministerien antamissa luvuissa oli kuusinkertainen, kun Suomen kohdalla kuluista puhutaan vuoden ja Norjan kohdalla kuuden vuoden jaksolta.

ILMOITUS

– Kyse on isosta asiasta, miljardiluokan toistuvasta maksusta, hän sanoo.

Mustajärvi arvioi, että kyse ei ole yksittäisen ministerin valkoisesta valheesta vaan ongelma koskee myös ministeriöitä, virkakuntaa ja koko päätöksenteon demokraattisuutta.

– Välikysymys on tehty aiheesta, sillä nyt puhumme perimmäisistä asioista ja perimmäisistä kysymyksistä nimenomaan demokratian kannalta. Emme puhu pelkästään yhden ministerin yhdestä lipsahduksesta tai väärän tiedon levittämisestä vaan siitä, millainen hallintokulttuuri Suomeen on juurrutettu. Se kuva on pelottavan rujo.

Mustajärven mielestä ministerin anteeksipyyntö ei ole riittävä toimenpide.

– Anteeksipyynnöillä, vaikka niitä esitettäisiin tukuittain, ei ratkaista perimmäistä ongelmaa eli valmistelukoneiston kyseenalaista tapaa toimia.