”Toivomme, ettei Hannu Suhonen jatkossa esiinny vasemmistoliiton edustajana.”

Kaakkois-Suomen Vasemmistoliitossa on nollatoleranssi rasismille. Piirin puheenjohtaja Aleksanteri Repo sanoo, ettei Iitin kunnanvaltuutettu Hannu Suhonen voi jatkossa asettua puolueen ehdokaslistoille.

Suhosen ympärille syntyi maakunnallista laajempi kohu viime viikolla, kun hän yksin vastusti esitystä, jonka mukaan terveysaseman vapaina oleville tiloille etsitään muuta käyttöä. Äänestyksen jälkeen hän kommentoi, että ”vuodeosastolle mutiaisia”, minkä on tulkittu tarkoittaneen turvapaikanhakijoita.

Suhonen ei ole vasemmistoliiton jäsen, mutta hänet on valittu Iitin valtuustoon vasemmistoliiton listalta. Kaakkois-Suomen vasemmistoliiton puheenjohtajan Aleksanteri Revon mukaan Suhonen on rikkonut ehdokaslomakkeessa antamaansa lupausta toimia puolueen arvojen mukaisesti. Suhosen puheenvuorot eivät edusta Vasemmistoliiton linjaa.

Tilaisuus korjata väärinymmärrykset

– Olen keskustellut Suhosen kanssa puhelimessa. Hänelle on annettu mahdollisuus avata julkisesti mitä tarkoitti ja korjata mahdolliset väärinymmärrykset. Tähän mahdollisuuteen hän ei ole kuitenkaan tarttunut. Johtopäätökseni on että Suhonen on ymmärretty täysin oikein ja hänen puheensa ovat olleet rasistisia. Suhonen ei voi jatkossa asettua puolueen listoille ehdokkaaksi. Puolueella ei ole lain edessä mahdollisuutta tehdä enempää, koska Suhonen ei ole puolueen jäsen. Koska Suhonen ei edusta vasemmiston arvoja toivomme ettei hän esiinny jatkossa Vasemmistoliiton edustajana, toteaa Repo.

Revon mielestä arkipäiväinen rasismi, joka pohjautuu tietämättömyyteen, pelkoihin ja ennakkoluuloihin on tämän päivän Suomessa suuri syy keskustelukulttuurin tason laskemiseen. Se vaikeuttaa järjellisen keskustelun käymistä ja kestävien poliittisten ratkaisujen löytymistä. Kärjistynyt kielenkäyttö kuumentaa tunteita ja on jo nyt johtanut väkivaltaisiin, ihmishenkiä uhkaaviin rasistisiin tekoihin ympäri maatamme.