Lehtikuva/Patrik Stollarz

Saksalainen pääsarjajalkapallo on välillä vähän tylsää. 22 miestä pallottelee keskenään 90 minuuttia ja lopussa Bayern München voittaa.

Paitsi silloin, kun ei voita. Ja se onkin aina etusivun uutinen.

Viime viikon lauantaina nähtiin tämäkin ihme ensimmäistä kertaa tällä kaudella, kun Borussia Mönchengladbach pöllytti müncheniläisiä kotonaan peräti 3–1. Maailman parhaaksi maalivahdiksi tituleerattu Manuel Neuerkin onnistui näyttämään ottelussa kuolevaiselta, eikä Bayernin hyökkäyskalustokaan saanut tavanomaista ilotulitusta aikaan. Oliko kyseessä sitten Bayernin poikkeuksellisen huono päivä vai Gladbachin kovan vireen osoitus? Väitän, että molempia.

Tuhkimotarina on tarpeellinen muistutus siitä, ettei jalkapallossa mikään ole täysin varmaa.

Borussia Mönchengladbach on saksalaiseksi suurseuraksi melko vähän tunnettu Suomessa. Muistamme toki, miten Mikael Forssell hinasi maaleillaan vaikeuksissa ollutta seuraa pois Bundesliigan putoamiskamppailusta keväällä 2003 ja miten Alexander Ring pääsi pelaamaan peräti Mestarien liigaa joukkueen riveissä kymmenen vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä Pikkuhuuhkajien luottopakki Joel Mero palloilee seuran reserveissä.

Gladbach elää tällä hetkellä tavallaan toista tulemistaan. Joukkue oli huiman ylivoimainen läpi koko 1970-luvun ja onnistui myös ensimmäisenä Bundesliiga-joukkueena voittamaan kaksi mestaruutta peräkkäin. Sittemmin glooria himmeni, ja ”Varsat” – lempinimi juontaa juurensa juuri 1970-luvun innokkaaseen pelitapaan – joutui hakemaan vauhtia alemmalta sarjatasolta.

ILMOITUS

Borussia Mönchengladbachin uusi nousu huipulle on henkilöitynyt valmentaja Lucien Favreen, joka luotsasi joukkuetta yli neljä vuotta. Vaikka kuluva Bundesliiga-kausi alkoikin masentavasti viidellä tappiolla, oli Favren eroilmoitus silti monille yllätys. Olihan valmentaja kuitenkin nostanut joukkueen murheen alhosta aina Mestarien Liigan lohkovaiheeseen asti.

Valmentajanvaihdoksilla on yleensä tapana kohentaa joukkueiden kurssia hetkellisesti, mutta kukaan tuskin osasi odottaa, mitä luotsiksi palkattu André Schubert on saanut aikaan. Gladbach ei nimittäin ole hänen alaisuudessaan hävinnyt ainoatakaan sarjapeliä: kymmenestä matsista kaksi on päättynyt tasuriin ja loput voittoon. Kun samalla joukkuetta rasittavat Mestarien Liigan lohkovaiheen pelit ja lukuisat loukkaantumiset, voi saldoa pitää liki käsittämättömänä.

Varsojen valmentajanvaihdos onkin oppikirjaesimerkki oikeaan aikaan tehdystä ratkaisusta. Jalkapallon historia tuntee aivan liikaa joko turhan pitkään vatuloituja tai vaihtoehtoisesti hätiköidysti tehtyjä koutsin erottamisia. Onkin syytä nostaa hattua Favrelle, joka ymmärsi itse aikansa olevan kypsä sivuun siirtymiselle.

Mitä Schubert sitten on tehnyt? Ei itse asiassa mitään järin ihmeellistä. Mönchengladbach ei vilise matseja yksin ratkaisevia isoja tähtiä, vaan joukkueen on luotettava yhteispeliin. Schubertin vahvuus onkin ollut taktisessa rohkeudessa: Bayern-otteluun joukkue lähti erittäin nuorella joukkueella ja poikkeuksellisella kolmen keskuspuolustajan linjalla, mikä hämmensi müncheniläisiä. Myös taktiikan muutos kesken ottelun reippaasti hyökkäävämmäksi onnistui täydellisesti.

Borussia Mönchengladbachin tuhkimotarina on tarpeellinen muistutus siitä, ettei jalkapallossa loppujen lopuksi mikään ole täysin varmaa – ja siinä lajin hienous piileekin. Aina välillä esiin nousee näitä gladbacheja ja schuberteja, jotka loksauttavat leukoja ympäri Euroopan ilman massiivisia budjetteja ja superstaroja.

Viikon vakiorivi koostuu tuttuun tapaan Valioliigan ja Championshipin otteluista. Valioliiga on tällä kaudella ollut varsin tasainen ja yllätyksellinen: keulassa porskuttaa Leicester, ja puolustava mestari Chelsea löytyy sarjan heikommalta puoliskolta. Tämä tekee myös vakioveikkaamisesta kimuranttia, kun tutut suosikit alisuorittavat matsi toisensa jälkeen.

Yritetään silti luottaa vielä kerran manchesterilaisiin, sillä sekä Cityllä että Unitedilla on tällä viikolla vastassaan selvästi heppoisemmat niput. Cityn vieraaksi saapuva Swansea on ollut erityisen kehno reissupeleissä, ja Unitedia isännöivä Bournemouth on Chelsea-voitosta huolimatta ollut kovin epätasainen suorittaja. Varmat ykkönen ja kakkonen.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.12. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(x), 2(x), 1, 2, 1, 1, 1, 1(x), 1(2), 1(2), 1, 1(x).

Viikon väite: Pikkuhuuhkajien kapteeni Moshtagh Yaghoubi kertoi viikolla Ylelle kohtaavansa runsaasti rasismia, mikä vähentää mielenkiintoa pelata Suomelle. Kuvittelevatko nämä urpot olevansa jotenkin isänmaallisia savustaessaan lahjakasta pelaajaa ulos omasta maajoukkueesta? Asia kun on aivan päinvastoin.