Jarmo Lintunen

Neljä SAK:laista teollisuusliittoa valmistelevat vientiteollisuuden mahtiliiton perustamista. Se syntyisi yhdistämällä SAK:laiset Metalliliitto, Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM, Paperiliitto ja Puuliitto.

Asiasta on aikaisemmin puhuttu väljästi teollisuusliittojen yhteistyön kehittämisenä. Tiistaina asia esiteltiin ensi kertaa Metalliliiton valtuustolle liittojen yhdistämishankkeena.

Hankkeen Metallin valtuustolle esitellyt Teollisuuden palkansaajien pääsihteeri Markku Laine korosti, ettei liitoissa ole tehty mitään päätöksiä.

– Teollisuuden yhteisen liiton tarve on ymmärretty, yhteistä tahtotilaa haetaan, Laine kertoi.

Asiaa on valmisteltu jo niin pitkälle, että ensi helmikuussa liitot voivat solmia aiesopimuksen.

ILMOITUS

Kuin enteenä hankkeen etenemisestä Paperiliitto on muuttamassa ensi keväänä Metalliliiton vuokralaiseksi Hakaniemen torin äärellä sijaitsevaan Metallitaloon. Myös keskusjärjestö SAK:n päämaja on samassa talossa.

Maan vahvin ammattiliitto

Tavoitteena on Laineen mukaan saada aikaiseksi maan vahvin ammattiliitto työmarkkinapolitiikassa, ay-liikkeessä ja paikallisesti. Uuden teollisuusliiton merkitys vain korostuisi, jos maassa siirrytään vientiteollisuuden johtamiin työehtoneuvotteluihin.

Voimien yhdistämisen taustalla on Laineen mukaan näkemys, jonka mukaan ay-liikkeen painoarvo uhkaa heiketä. Myös teollisuusliittojen vaikutusvalta ay-liikkeen sisällä uhkaa vähentyä. Niiden jäsenmäärät ovat pudonneet, samaan aikaan palvelualojen liitot ovat kasvaneet.