Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Väärää tietoa levittävät myös pääministeri Juha Sipilä ja ulkoministeri Timo Soini.

Jälkiviisaus on sitä imelintä viisautta, kirjoitti Veikko Huovinen. Sitä makeammalta tuntuu rehvastella, että mitä minä sanoin, kun olin oikeassa jo yli vuosi sitten.

”Jaksaako some-Stubb paneutua asioihin?” kysyin KU:ssa 19.6.2014 sen jälkeen, kun Alexander Stubb oli valittu kokoomuksen puheenjohtajaksi ja viime vaalikauden lopun pätkäpääministeriksi. Vastaus on tiedetty jo kauan: Ei jaksa.

Viime viikon tapahtumat hallintarekisterin ympärillä kertovat vielä pahempaa. Ensinnäkään ei viitsi. Ja jos tosiasiat ovat epämieluisia, niin sitten valehdellaan suoraan ja kuitataan kritiikki sanomalla sori. Vai uskooko joku, että Stubb epähuomiossa sekoittaa 10 ja 90 prosenttia toisiinsa?

Eduskunnalle valehtelu osoittaa enemmän tyhmyyttä kuin suurta häikäilemättömyyttä. Valtiovarainministeriö julkisti hallintarekisteriä koskevat asiantuntijalausunnot viime maanantaina. Kuten KU heti kertoi, kritiikki oli jyrkkää. ”Elinkeinoelämä kannattaa, oikeusviranomaiset, verottaja ja ay-liike vastustavat.”

Tämä ennen kuin Helsingin Sanomat sai vihjeen, että ministeriö on pimittänyt oman vero-osastonsa kielteisen lausunnon.

ILMOITUS

Luuliko Stubb todella, että kansanedustajat luottavat hänen sanaansa eivätkä tutustu itse kyseisiin lausuntoihin?

Sitäkään en ihmettelisi, sillä VM on tässä asiassa Stubbin johdolla törmäillyt oikein kunnolla. Lokakuussa VM järjesti hallintarekisteristä taustatilaisuuden, joka oli tarkoitettu vain ”luotettaville” toimittajille ja joka erikseen kiellettiin yhdeltä kriittiseltä toimittajalta. Lauantaina Aamulehti kertoikin ministeriön viestintäjohtajan lobbausstrategiasta, johon sisältyi muun muassa haastattelujen antaminen luotettaville toimittajille.

Viranomaisen tiedottaja ei voi olla lobbari, kirjoitti MTV3:n rikostoimittaja Jarkko Sipilä sunnuntaina. ”Viranomaisen tiedon on oltava mahdollisimman oikeaa ja rehellistä”, Sipilä suomensi julkisuuslakia.

Stubb on valehdellut hallintarekisteristä ennenkin. Professori Panu Raatikainen muistuttaa blogissaan mieliin hänen lokakuussa väittäneen EU:n pakottavan Suomen perustamaan hallintarekisterin. Ja sitähän se ei tee.

Oppositio, muun muassa vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ei hyväksy, että Stubb kuittaa virheensä sanomalla Ylen haastattelussa, että sori.

”Hallituksen pitää antaa eduskunnalle tiedonanto ministeri Stubbin lausunnoista ja toiminnasta ja sen jälkeen eduskunta äänestää ministeri Stubbin luottamuksesta. Tällöin mitataan myös, hyväksyvätkö keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat sen, että ministeri Stubb on antanut virheellistä tietoa eduskunnalle ja pyrkinyt salailemaan lakihankkeeseensa tulleet viranomaisten kriittiset lausunnot”, on Arhinmäki vaatinut.

Aiheellinen vaatimus, mutta pitäisikö silloin punnita laajemminkin se, kuinka paljon valehtelua ministereiltä voidaan hyväksyä. Hyvässä muistissa on, että pääministeri Juha Sipilä sanoi syyskuun tv-puheessaan Suomen velkaantuvan miljoona euroa tunnissa, vaikka todellisuudessa kyse on 600 000 eurosta.

Tuorein tapaus on perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini. Hän sanoi lauantaina Vihdissä, että ”Suomen valtionvelka ylitti viikolla 100 miljardin rajan. Se oli yli 18 200 euroa jokaista suomalaista kohden”.

Soini toisti Keskuskauppakamarin propagandaa, joka ei ole totta. Valtionvelka ei ylittänyt viime viikolla sadan miljardin rajaa, vaan on nyt maanantaina 96 miljardia euroa. Sitä ei ole 18 200 euroa asukasta kohden, vaan 17 494 euroa. Tiedot voi tarkistaa Valtiokonttorin sivuilta.

Kun SSS-ministerit valehtelevat järjestelmällisesti, niin kyse ei voi olla huolimattomuudesta eikä sattumasta. Se on uutta poliittista kulttuuria, jossa mustaa käännetään valkoiseksi tarkoitus pyhittää keinot -periaatteella. Sipilän hallituksen ministerit tekevät sen kuitenkin niin kömpelösti, että luottamus poliittiseen järjestelmään kolisee alas. Siihen ei olisi varaa.

Yhdessä asiassa olen itsekin erehtynyt. Kirjoitin 9.10. juuri hallintarekisteriin liittyen, että hallitus kuluttaa politiikan kommentaattoreilta kaikki ällistelyä kuvaavat sanat loppuun vuoden loppuun mennessä. Nyt loppuu kuitenkin vasta marraskuu. Joulukuussa joutuu jo toistamaan itseään.