Lehtikuva/Sameer Al-Doumy

Ihmishenkien menetykset, inhimilliset kärsimykset ja pakolaisuus ovat Syyrian sodan tunnettuja seurauksia, mutta siitä aiheutuu myös mittava ympäristökatastrofi, muistuttaa hollantilaisen Pax-järjestön raportti.

Jo vuoden 2014 lopulla Syyriassa oli tuhottu 1,3 miljoonaa taloa. Niistä on levinnyt ympäristöön ja ilmaan haitallisia aineita, kuten metalleja, muoviyhdisteitä ja asbestia. Aseiden käyttö lisää myrkkykuormitusta, muistuttaa raportin laatija Wim Zwijnenburg.

Syyrian öljyntuotantolaitosten tuhoaminen tuottaa pitkävaikutteisia saasteita ilmaan, maahan ja veteen. Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskut olivat syyskuuhun mennessä vaurioittaneet 196:ta öljylaitosta Syyriassa. Lisäksi jalostamoja on vahingoitettu maahyökkäyksissä.

Sotiminen on romuttanut Syyrian jätehuollon, mistä seuraa vahinkoa ympäristölle ja ihmisten terveydelle. Koska vaikutukset ovat pitkäaikaisia, niistä kärsivät Syyriaan jääneiden lisäksi myös sinne palaavat, raportti sanoo.

Rauhan oloissa ympäristöstä pyritään huolehtimaan ja estämään ihmisten altistuminen vaarallisille aineille.

– Sodassa nuo järjestelmät romahtavat ja säädökset heitetään romukoppaan, koska ne eivät palvele sotilaallisia tarpeita, Zwijnenburg summaa.