Lehtikuva/Timo Jaakonaho

500 miljoonan voiton tehnyt If irtisanoo 92.

Vakuutusyhtiö Ifin yt-neuvottelut ovat päättyneet. Yhtiöstä lähtee 92 työntekijää. Määrä on suurempi kuin alkuperäinen vähennystarve oli eli lähtijöitä on enemmän kuin työnantaja halusi vähentää. Osa väestä joutuu lähtemään, osa lähtee vapaaehtoisesti paketin turvin.

– Mitä tämä kertoo yhtiöstä, pääluottamusmies Liisa Halme kysyy.

Halmeen mukaan usko tulevaan alkaa olla vähissä ja pelko seuraavista yt-neuvotteluista kaihertaa monen mielessä. Ifissä käydään vuosittain useita yt-neuvotteluja. Ihmiset joutuvat hakemaan paikkojaan yhä uudestaan, samalla kun osa jää vaille työtä.

Nyt yt-neuvotteluissa oli monta, jotka kävivät vastaavan rääkin läpi vajaa vuosi sitten.

– Koskaan ihmiset eivät ole olleet näin väsyneitä, surullisia, katkeria ja vihaisia kuin nyt, Halme kuvailee tunnelmia työpaikalla.

ILMOITUS

Halmeen mukaan huoli omasta jaksamisesta on suuri yhtiössä. Työn määrä on ylittänyt jo monen sietokyvyn, silti työntekijöiden määrä vähenee entisestään. Paineita lisäävät myös erilaiset mittarit ja seurantajärjestelmät, joilla työntekijöiden tahtia seurataan jopa minuuttiaikataululla.

– Hyvinvoivat työntekijät tekevät parhaan tuloksen. Jatkuvalla yt-rumballa on varmasti päinvastaiset vaikutukset, Halme sanoo.

Töitä keskitetään Espooseen ja Turkuun

Liisa Halme tuomitsee miljoonavoittoja tekevän yhtiön pohjattoman ahneuden. Taloudellista perustetta väen vähentämiselle ei hänen mukaansa ole, tekihän If loistavan puolivuotistuloksen. Tulos ennen veroja nousi yli 500 miljoonaan.

If perustelee vähennyksiä toimintojen keskittämistarpeella, internetin ja puhelinpalvelun suosiolla sekä automaation kasvulla. Käytännössä töitä keskitetään yhä enemmän Espooseen ja Turkuun. Muualla asuvia huippuammattilaisia ei haluta pitää talossa, vaikka he voisivat työskennellä erinomaisesti etänä ja kasvattaa omalta osaltaan yhtiön tulosta.

– Muutto työn perässä on monelle pienipalkkaiselle vakuutusammattilaiselle mahdottomuus pitkien etäisyyksien, perheen ja kustannustason takia, Halme sanoo.

Muuttoavustus ei paljoa lämmitä, jos ei saa omaa asuntoaan myytyä tai löydä kohtuuhintaista asuntoa uudelta paikkakunnalta. Käytännössä vain ani harva voi siirtää elämänsä työn perässä. Työn, jonka jatkuvuudesta ei ole tietoa kuin seuraaviin yt-neuvotteluihin saakka.

24.11. juttua korjattu irtisanottavien määrän osalta.