Lehtikuva/Leon Neal

Matkapuhelimen räplääminen sängyssä ei ole mitenkään fiksua toimintaa, mutta silti sitä tulee tehtyä. Viime viikon perjantaina ennen nukkumaanmenoa huomasin Futisforum2:lle perustetun uuden ketjun, johon oli tullut lyhyessä ajassa useita sivuja viestejä. Sitten menikin muutama tunti sivua päivittäessä ja maailman menoa taivastellessa.

Pariisin terrori-iskujen kaltaisten tapahtumien seuraamisessa jalkapallokannattajien keskustelufoorumi on parempi väline kuin voisi arvatakaan: sivuston tuhannet käyttäjät linkittävät ja kopioivat sivustolle uutisia reaaliajassa lähteistä, joita ei välttämättä itse tajuaisi hyödyntää. Tällä kertaa spämmärien kiinnostus tapahtuneeseen oli ymmärrettävästi huomattavan suurta, tapahtuihan osa iskuista Ranskan ja Saksan välisen ystävyysottelun yhteydessä. Vastaavaa ei ole jalkapalloileva maailma kovin usein kokenut, jos koskaan.

Pariisin futis-iskuissa oli riski huomattavasti suurempaan vahinkoon.

Terrori-iskut futistapahtumissa tai niiden liepeillä eivät ole mitään uutta Euroopassakaan. Viime vuosikymmeninä asialla ovat usein olleet kotoperäiset ryhmittymät. Vuonna 2002 Baskimaan itsenäisyyttä ajava ETA räjäytti autopommin Madridissa Santiago de Bernabeun lähistöllä vain hetki ennen Real Madridin ja Barcelonan välistä Mestareiden liigan semifinaalia, ja vuonna 1996 Englannissa järjestettyjen EM-kisojen aikaan Manchesterissa räjähti IRAn autopommi. Kuolonuhreilta näissä onneksi vältyttiin.

Ikävämpiä tapauksia on aivan viime vuosina sattunut esimerkiksi Togon maajoukkueelle, jota kuljettanutta bussia tulitettiin vuonna 2010 Angolassa joukkueen ollessa matkalla Afrikan mestaruuskisoihin. Joukkueen apuvalmentaja ja tiedottaja menehtyivät ja yhdeksän pelaajaa loukkaantui, eikä joukkue enää kyennyt ottamaan osaa turnaukseen. Tämänkin iskun tekijäksi ilmoittautui paikallinen separatistiryhmä.

Myös Pariisin futisiskuissa oli riski huomattavasti suurempaan vahinkoon. Terroristit eivät päässeet turvatarkastuksista läpi stadionille, ja pommit räjähtivät sen ulkopuolella. Lisäksi ensi alkuun hämmentävältä tuntunut päätös jatkaa peliä räjähdysten kaikuessa stadionilla saattoi säästää kymmeniä, jopa satoja ihmishenkiä. Näin vältyttiin isolta paniikkireaktiolta, mikä taas olisi voinut johtaa kuolonuhreihin ihmisten tungeksiessa ulos stadionilta – puhumattakaan siitä, että joku itsemurhapommittajista olisi onnistunut laukaisemaan vyönsä tässä tilanteessa.

ILMOITUS

Pariisissa viikko sitten tapahtuneet iskut eivät voi olla vaikuttamatta Ranskassa ensi kesänä järjestettävien EM-kisojen turvatoimiin. Tosin suurissa urheilutapahtumissa järjestelyt lienevät tätä nykyä jo muutenkin tapissa, joten turistina kisoihin matkaava tuskin mitään poikkeavaa huomaa. Eikä yhtään kenenkään, missään tapauksessa, kannata perua matkasuunnitelmiaan, sillä juuri sitä terroristit haluavat: lietsoa pelkoa ja hysteriaa. Sellaiseen ei ole syytä.

Pariisin tapahtumat ja pelko uusista iskuista näkyivät otteluissa usean päivän ajan. Viikonlopun peleissä vietettiin hiljaisia hetkiä ja muutama matsi peruttiin. Tätä kirjoitettaessa näyttää siltä, että Hannoverissa ottelun perumiseen johtanut terroriuhka oli ankka, onneksi: pommia ei löydetty eikä ihmisiä pidätetty. Turvatoimia on kuitenkin ilmoitettu tiukennettavan myös Saksassa.

Myös useat seurat sekä yksittäiset pelaajat ilmaisivat osanottonsa tapahtumista, Suomessa muun muassa HJK Facebook-sivuillaan. Riittävä suruaika on tietenkin tarpeen myös jalkapallopiireissä, mutta paluun arkeen toivoisi tapahtuvan mahdollisimman pian. Futisyhteisön onkin nyt näytettävä, että pallo on vahvempi pommia: on jatkettava aivan kuten ennenkin, lietsomatta vihaa.

Kansan Uutisten kimppa vakioveikkauksen SM-kisoissa on menestynyt aivan mukiinmenevästi. Ennen viimeistä kisakierrosta kimppa on 740 poppoon joukossa sijalla 73. Kärkitiimit ovat karanneet jo kauas, joten mielenkiinto on syytä suunnata kimpan sisäisiin taisteluihin.

Tilanne on erittäin tiukka, sillä kolumnistikollega Olli Kohonen johtaa vaivaisella pisteellä allekirjoittanutta. Tästä syystä otan tällä viikolla varman päälle: useasti juuri vihjerivin yhteydessä esittelemäni kohteet ovat menneet mönkään. Mennään siis tällä viikolla ilman alustusta, koska en millään jaksaisi kuunnella Kohosen kettuilua koko seuraavaa vuotta, ja tämän kirjoituksen merkkimäärä on muutenkin jo täynnä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 21.11. kello 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 2, 1, 2(X), 1, 1(X), 1, 1, 1, 1(X), 1(X), 1(2), 1(2).