Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Vasemmistoliitto tuo tarjolle brittimallin.

Vasemmistoliitto alentaisi arvonlisäveroa kaksi prosenttiyksikköä määräaikaisesti 13 kuukaudeksi. Tällä puolue haluaa saada Suomen talouskasvun käyntiin.

Esitys on vaihtoehtobudjetissa, jonka vasemmistoliitto julkisti tiistaina.

Arvonlisäveron alennuksen vuoksi puolueen vaihtoehto tarkoittaisikin ensi vuodelle 1,5 miljardin euron lisävelanottoa. Tätä puolue ei kuitenkaan pidä pahana.

– Mielestämme Suomen tulevaisuuden ja pitkän ajan velkakestävyyden kannalta ei ole keskeistä, onko meillä ensi vuoden lopussa 1,5 miljardia euroa enemmän vai vähemmän velkaa. Ratkaisevia ovat työllisyysaste, työttömyyden määrä ja se, että onko talouskasvu saatu käyntiin, sanoi kansanedustaja Kari Uotila, joka on yhteistyössä kansanedustaja Li Anderssonin kanssa vastannut vaihtoehtobudjetin valmistelusta.

Hän totesi, että viime vuosina harjoitetulla kiristävällä talouspolitiikalla tähän ei ole päästy.

ILMOITUS

– Päinvastoin. Talous sukeltaa koko ajan syvemmälle ja työttömyys pahenee edelleen

Hän muistutti komission tuoreesta arviosta, jonka mukaan Suomen talouskasvu junnaa ensi vuonna 0,7 prosenttiyksikössä.

– Siksi nyt tarvitaan kasvusysäys, hän sanoi.

Työllisyyteen panostettava

Andersson painotti työllisyysasteen merkitystä.

– Analyysimme on, että ainoa tapa saada velkaantuminen kuriin ja Suomen talous pitkällä aikavälillä tasapainoon, on saada työllisyysaste nousemaan, Andersson sanoi.

– Kaikkien toimenpiteiden pitäisi tukea työllisyysasteen nostoa. Hallituksen edustajathan myöntävät, että heidän esityksensä leikkaavat lyhyellä aikavälillä. Meidän mielestä myös lyhyellä aikavälillä pitää tukea talouskasvua.

Samaa sanoi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen. Hän piti älyttömänä sitä, että Suomi joutuu ottamaan velkaa lähes saman verran kuin maksaa työttömyyskorvauksia.

– On kestämätöntä,että velkarahalla maksetaan ihmisille työttömyyskorvauksia. Siksi vain työllisyyttä parantamalla voidaan päästää kestävämpään talouskasvuun, hän sanoi.

Britanniasta mallia

Vasemmistoliiton kasvusysäysajattelu ottaa mallia Britanniassa kymmenisen vuotta sitten toteutetusta määräaikaisesta arvonlisäveron alentamisesta.

– Siellä se loi talouteen positiivista kierrettä, Uotila sanoi.

Vasemmistoliiton eduskunnan tietopalvelussa teettämien laskelmien mukaan sysäys olisi 0,8 prosenttia kasvua.

– Se merkitsisi lisää työpaikkoja, verotuloja, pienempää työttömyyttä ja pienempiä sosiaalikuluja, Uotila luetteli.

Puoluejohtaja Paavo Arhinmäki vertasi sysäystä siihen, kun auton akku tyhjenee ja sille annetaan virtaa.

– Sen jälkeen akku latautuu ajettaessa. Tätä efektiä haemme, hän sanoi.

Vasemmistoliitto panostaisi vaihtoehtobudjetissaan lisäksi muun muassa harmaan talouden torjuntaan, koulutukseen ja tutkimukseen, asuntotuotantoon ja homerakennusten korjaamiseen. Se pitää tärkeänä, että sosiaaliturvaa ei leikata.

Eduskunta keskustelee oppositiopuolueiden vaihtoehtobudjeteista viikon päästä keskiviikkona.