Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Suomen uusfasistiset järjestöt ovat perustaneet uuden verkoston, jolla on vahvat yhteydet eduskuntaan ja hallitukseen.

”Suomi suomalaisille” -iskulauseita viljelevän muutos-puolueen puheenjohtaja Jari Väli-Klemelä tiedottaa ”isänmaallisten järjestöjen edustajien” yhteisen verkoston perustamisesta. Verkosto kertoo aikovansa toimia sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla ja jakaa tietoa keskenään.

Verkoston toimijoita yhdistävät fasismi ja rasismi. Uusfasistinen Suomen sisu, jolla on vahva edustus eduskunnassa, on tehnyt yhteistyötä avoimesti kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen (SVL) kanssa, jolla on tilillään muun muassa Jyväskylän kirjastopuukotus, kaasuisku Helsinki Prideen sekä useita pahoinpitelyjä ja maahanmuuttajan puukotus.

Suomidemokraatit on niin ikään uusfasistisen ruotsidemokraattien (SD) veljespuolue. Äärinationalistisen ja islamofobisen Finnish Defence Leaguen (FDL) aatteellista pohjaa kuvaa heidän kannanottonsa Utøyan massamurhan jälkeen, jossa FDL syytti uhreja ”aatteellisesta” osallisuudesta omaan murhaansa.

Rasismin lisääntymisellä uhkaillaan

Tiedotteessaan verkosto kirjoittaa vastustavansa rasismia, mutta syyllistää samaan aikaan maahanmuuttajia rasistisista iskuista vastaanottokeskuksiin väittäen, että maahanmuuton rajoittaminen vähentäisi rasismia maahanmuuttajia kohtaan.

ILMOITUS

”Tämä (maahanmuutto) tullaan tulevaisuudessa näkemään rikollisuuden ja rasismin lisääntymisenä”, toimii verkoston logiikka kääntäen. Tarkemmin ei kuitenkaan eritellä, kenen tai minkä ryhmien rikollisuuden lisääntymisenä. Toistaiseksi kasvaneet pakolaismäärät ovat lisänneet lähinnä suomalaisten rikollisuutta.

Ristiriitaiseksi asettuvat myös teesit ”hädänalaisten auttamisesta” yhdessä tiukemman rajapolitiikan kanssa. Suomen raja- ja maahanmuuttopolitiikka on jo nyt verrattain tiukkaa.Tiedotteen mukaan ”kiitolliset ja ahkerat” maahanmuuttajat ovat kuitenkin hyväksyttäviä ja tervetulleita maahanmuuttajia.

Tyypillinen uusfasistinen strategia

Verkosto kertoo olevansa huolissaan myös ”eurooppalaisen kulttuurin alasajosta”, ”islamisaatiosta” sekä ”henkilöistä, joilla ei ole aikomustakaan sopeutua länsimaisiin tapoihimme”. Eurooppalaisuutta tai länsimaalaisuutta ei kuitenkaan sen tarkemmin määritellä.

Kuten uusfasistien strategiaan kuuluu, ei fasismista puhuta fasismina, vaan uudenlaisena isänmaallisuutena, joka esitetään vastavoimana kaikille vanhoille ideologioille. Uusfasistit myös mystifioivat ja luovat kuvitelmaa yhtenäisistä kansallisista kulttuureista. Niin sanotun ”eurooppalaisuuden”, mitä se sitten tarkoittaakaan, he uskottelevat olevan vaarassa tai osittain jo tuhoutuneen.

Vahvat yhteydet puoluepolitiikkaan

Verkoston tiedotteen ovat Klemelän lisäksi allekirjoittaneet FDL:n puheenjohtaja Jukka Ketonen ja varapuheenjohtaja Kim Larni, suomidemokraattien puheenjohtaja Jali Ekman, virolaisen kansan yhtenäisyyden puolueen puheenjohtaja Kristiina Ojuland, perussuomalainen poliitikko ja Suomen sisun perustaja Teemu Lahtinen, kansalaisaktivistiksi esittäytyvä Jarmo Nevalainen sekä Marko Parkkola, joka toimii muutos-puolueessa ja FDL:ssä.

Kristiina Ojuland tunnetaan Virossa rasistisista kommenteistaan. Suomen eduskunnassa perussuomalaisten siipien suojassa toimii ainakin kymmenkunta sisulaista kansanedustajaa. Myös Suomen sisun puheenjohtaja Olli Immonen (ps), joka on veljeillyt SVL:n kanssa, hyväksyttiin hiljattain takaisin puolueensa eduskuntaryhmään.

Marko Parkkola tunkeutui lokakuussa Tampereella rasisminvastaiseen mielenosoitukseen käyttäytyen uhkaavasti ja kuvaten ihmisten kasvoja hyvin läheltä. Hän ei suostunut lopettamaan useista pyynnöistä huolimatta, minkä johdosta hänet poistettiin mielenosoituksesta. Parkkola on myöntänyt kuristaneensa antirasistista mielenosoittajaa, mutta väittää itse joutuneensa pahoinpitelyn kohteeksi.

Juttua muutettu 17.11.2015: Olli Immonen kiistää kuuluvansa verkostoon.