Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vaihtoehtobudjetissa lisää rahaa työllisyyteen ja koulutusleikkausten peruuttaminen.

Vasemmistoliitto julkisti tiistaina vaihtoehtobudjettinsa. Puolueen vaihtoehto on talouskasvun aktiivinen käynnistäminen. Samalla valtion menoja suunnataan työllisyyden parantamiseen ja kysynnän vahvistamiseen.

Kansalaisten ostovoiman ja pienyrittäjien tukemiseksi ja investointien vauhdittamiseksi vasemmistoliiton eduskuntaryhmä esittää arvonlisäveron määräaikaista alentamista vuodeksi 2016 kahdella prosenttiyksiköllä.

Ryhmä katsoo, että valtion velkaantuminen saadaan hallintaan työllisyyttä ja talouden kasvua lisäämällä. Velka ei vähene menoja leikkaamalla.

– Leikkauspolitiikalla talous vain hyytyy, kun kotimainen kysyntä vähenee. Leikkaukset ovat myös tasa-arvon kannalta pahoja, sillä ne koskettavat eniten jo ennestään vähäväkisiä kuten lapsiperheitä, opiskelijoita, työttömiä ja eläkeläisiä, sanoo Vasemmiston vaihtoehtoa esitellyt kansanedustaja Kari Uotila.

Työllisyyttä parantaviin toimiin vasemmistoliitto esittää yhteensä yli 230 miljoonaa euroa. Vaihtoehtobudjetti peruuttaisi koulutuksen ja tutkimuksen leikkaukset.

ILMOITUS

– Suomen tulevaisuus on osaamisessa ja osaamisen perusta saadaan nimenomaan koulutuksella, alkaen laadukkaasta varhaiskasvatuksesta, sanoo Uotila.

Vasemmiston vaihtoehtobudjetissa otetaan hallituksen talousarvioesitykseen verrattuna lisävelkaa 1,5 miljardia euroa vuonna 2016. Velka tulee tilapäisestä arvonlisäveron alennuksesta. Muilta osin vasemmiston esitys ei lisää velanottoa hallituksen esitystä enempää.

Vasemmistoliiton vaihtoehtobudjetista lisää myöhemmin tiistaina.