Lehtikuva/Vesa Moilanen

Nordea ennustaa neljättä perättäistä miinusmerkkistä vuotta.

Suomen taloudesta saatiin perjantaina uusia synkkiä uutisia. BKT supistui Tilastokeskuksen mukaan kolmannella vuosineljänneksellä 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Talous kääntyi uudelleen alamäkeen oltuaan kahdella edellisellä neljänneksellä lievästi plussalla.

Nordean ekonomistin Pasi Sorjosen mukaan koko vuoden kokonaistuotanto on jäämässä jo neljäntenä vuonna peräkkäin miinukselle.

Myös kausitasoitettu tuotanto laski syyskuussa 0,7 prosenttia edelliskuukaudesta.

Teollisuuden liikevaihto oli kesä–elokuussa 3,6 prosenttia pienempi kuin vastaavalla ajanjaksolla vuotta aiemmin. Kotimaan myynti supistui 0,7 prosenttia ja vientiliikevaihto 5,7 prosenttia vuotta aiemmasta. Ainoastaan metsäteollisuudessa liikevaihtoa kertyi hieman edellisvuotta enemmän.

Palvelualoilla liikevaihto sen sijaan kasvoi kesä–elokuussa 3,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla liikevaihto kasvoi 3,2 prosenttia. Palvelualoissa ei ole mukana kauppaa.

Tavaraviennin arvo putosi syyskuussa 13,5 prosenttia vuotta aiemmasta ja teollisuuden uusien tilausten arvo jäi 31 prosenttia pienemmäksi kuin vuosi sitten. Pudotusta selittää osin viime vuonna tehty laivatilaus, mutta siitäkin huolimatta syyskuu oli Nordean mukaan heikoin tilauskuukausi kuuteen vuoteen.