Lehtikuva/Jussi Nukari

Aktivistit ovat kiivenneet kahteen nosturiin Kalasatamassa ja laskeneet niistä banderollit, jotka näkyvät ainakin Itäväylälle.

Ydinvoimanvastaiset aktivistit kertovat sulkeneensa SRV:n työmaan protestina Fennovoimaa vastaan. Neljä henkilöä on kiivennyt kahteen työmaan nostureista ja laskenut niistä banderollit, joissa lukee ”Stop Fennovoima” sekä ”SRV ulos Fennovoimasta”.

Kiinteistö- ja rakennuskonserni SRV on mukana rakentamassa Suomeen uutta ydinvoimalaa Pyhäjoelle. Se omistaa pari prosenttia Fennovoimasta ja oli osaltaan estämässä hankkeen kaatumisen viime kesänä.

”Fennovoimalla on monia yhteistyökumppaneita joita ilman se ei selviäisi. Kohdistamme painostuksen ydinvoimaan sijoittaviin ja yrityksiin, jotka koittavat hyötyä tästä luonnolle ja ihmisille haitallisesta hankkeesta. Ydinvoima on nykypäivänä täysin kannattamatonta rakentaa. Yhdessä suoralla toiminnalla voimme estää hankkeen toteutumisen”, aktivistit perustelevat tiedotteessaan.

Loppusijoituspaikka ei vieläkään selvillä

– Isoin ongelma on, että ydinjätteen loppusijoituspaikka ei ole vieläkään selvillä. Olkiluotoa on ehdotettu yhdeksi vaihtoehdoksi, mutta Suomi on ensimmäinen maa maailmassa, joka on rakentanut tämmöisen onkalon, kommentoi ydinvoimaa vastustava Pamela Heikkilä paikan päältä.

– On epäselvää, mahtuisivatko Hanhikiven jätteet ylipäänsä Olkiluotoon.

ILMOITUS

Heikkilä korostaa puhuvansa yksityishenkilönä ja myös nosturiin kiivenneiden aktivistien edustavan vain itseään, ei mitään tiettyä ryhmää tai verkostoa. Aktivisteja yhdistää ydinvoiman vastustaminen.

– Tämähän ei todellakaan ole ympäristöystävällinen hanke, edes rakennusvaiheessa. Uraania louhitaan suoraan Venäjältä, sillä alueella on syöpä lisääntynyt.

Jo kuljetus- ja rakentamisvaiheessa ilmaan vapautuu muun muassa radionia, joka on radioaktiivinen kaasu.

Työllisyysvaikutukset ovat kyseenalaisia

– Fennovoima väittää työllistävänsä suomalaisia, mutta Rosatom tulee rakentamaan ja toimittamaan reaktorin sekä uraanin. Että kuinka paljon se sitten lisää paikallista työllisyyttä, aika näyttää, Heikkilä pohtii.

Hänen mukaansa aktivistien vastustettavien yhtiöiden listalla on muun muassa Fortum, joka valtionyhtiönä esti hanketta kaatumasta. Ilman valtion väliintuloa Fennovoima ei olisi saavuttanut vaadittua kotimaista omistusosuutta.

Yhtiön pääomistaja on vuorineuvos Ilpo Kokkila, joka on toiminut myös EK:n hallituksen puheenjohtajana. SRV on myös Fennovoiman hankkeen projektijohtaja yhdessä pääurakoitsija Titan-2 kanssa.

”Hanhikivenniemen luonto on täysin tuhottu”

– Hanhikivenniemen luonto on täysin tuhottu. Nyt siellä täytyy räjäytellä ja ruopata merta, että alueelle saadaan rakennettua satama ja tilaa jäähdytysvesille, se ei ole mikään pikkutontti.

Kuukausi sitten häädetty Pyhäjoen protestileiri on edelleen pystyssä, vain paikka on vaihtunut.

– Paikallinen tuki on aika iso. Myös Pro Hanhikivi jatkaa toimintaansa täällä.

– Todella monet ydinvoimahankkeet ovat kaatuneet maailmalla. Kansalaisilla on aivan väärä käsitys, että kaikki jättihankkeet menevät läpi noin vain. Esimerkiksi Olli Tammilehto on tehnyt paljon tutkimusta siitä, ettei kaikkia valmiitakaan ydinvoimaloita ole otettu käyttöön. Ruotsistakin löytyy yksi sellainen, Heikkilä päättää.