Lehtikuva/Jussi Nukari

Naisten palkkapäivänä muistutetaan naisten miestä heikoimmista palkoista.

Järjestöt kampanjoivat naisten palkkojen puolesta viettämällä naisten palkkapäivää. Vuodessa naiset häviävät miehille noin 7 600 euroa palkoissa. Vuosipalkaksi muutettu palkkaero kertoo, että naisten palkanmaksu päättyy lokakuun lopussa.

Naisten palkka on Suomessa tänä vuonna keskimäärin 83,4 prosenttia miesten palkasta. Naisten palkkapäivänä muistutetaan perusteettomasta palkkaerosta. Tänä vuonna palkkapäivää vietetään tämän viikon perjantaina.

– Päivän idea on muistuttaa, että palkkatasa-arvo on oikeudenmukaisen, laadukkaan ja tuottavan työelämän perusta. Haluamme myös kertoa, että se on asia, joka voidaan korjata kuntoon, korostaa STTK:n lakimies Anja Lahermaa.

Päivän sloganilla ammattiliitot muistuttavat,Tehdään tasa-arvottomuudesta loppu!

Naispalkkaerät ja pyrkimykset tasoittaa palkkaeroja eivät ole toteutuneet toivotulla tavalla. Myös työmarkkinajärjestöjen ja ammattiliittojen ja hallituksen samapalkkaisuusohjelma on katkolla tämän vuoden lopussa. Hallitusohjelmassa ei ole mitään mainintaa ohjelman jatkamisesta.

Naisten palkkapäivää on vietetty vuodesta 2011 alkaen. Tänä vuonna mukana päivää viettämässä ovat STTK:n lisäksi useat eri tasa-arvotoimijat, kuten Naisjärjestöt Yhteistyössä – Kvinnoorganisationer i Samarbete NYTKIS ry sekä kansalaisverkosto TASAN!

Keskustelua palkkatasa-arvosta ja naisten palkkapäivästä käydään sosiaalisessa mediassa tunnisteella: #naistenpalkkapäivä.