Modernin jazzin 34. festivaali Tampereella tarjoaa monipuolisessa ohjelmassaan freejazzin ja maailmanmusiikin lisäksi myös runonlausunta- ja rapjazzia.

Tampere Jazz Happening aloittaa torstaina monipuolisempana kuin koskaan. Esiintyjien tyylihaitari ja ikäjakauma venyvät leveiksi. Tarjolla on sekä freejazzia että runonlausunta- ja rapjazzia ja lähes kaikkea siltä väliltä.

Nelipäiväisen festivaalin avaa torstaina nuorten pohjoismaisten jazzvalioiden konsertti. Tämä peräti viiden eri pohjoismaista kotoisin olevan bändin konsertti on ilmainen.

Suomalaisena bändinä kuullaan täkäläisen Young Nordic Jazz Comets -kilpailun voittajaa Katu Kaikua. Sen soitossa vaikutteet bebopista, free jazzista ja popista sulautuvat yhteen leikkisästi. Suomessa harvemmin kuultua islantilaista jazzia edustaa Two Beat Dogs. Islantilaiskvartetin sävelmateriaali ottaa aineksia niin hiphopista, folkista kuin kokeellisesta musiikista.

Salaman tiukat tekstit tuovat särmää Halmeen sykkivään jazziin.

Ilmainen on myös festarin päättävä sunnuntai-illan konsertti, jossa esiintyy norjalaisen Hedvig Mollestad Thomassenin tasokas orkesteri. Trion ilmaisussa jazzskaalat kohtaavat Led Zeppelin -tyylisen hard rockin, ja jälki on karskia ja komeaa.

Kahden laadukkaan ilmaiskonsertin järjestäminen taitaa olla niitä Suomessakin jo harvinaisen, pääosin kunnallisin varoin aikaan saadun jazzfestivaalin kaupunkilaisille tarjoamia etuja. Pääsylipputulot ovat toki tärkeä osa Tampereen festivaalin budjetissa. Lipputulojen karttumisesta ei kuitenkaan ole koskaan ollut huolta, sillä lähes kaikki Jazz Happeningin konsertit myydään aina loppuun.

ILMOITUS

Veteraanirumpali Ginger Baker kuuluisin vieras

Legendaarisen bluesin, rockin ja jazzin aineksia yhdistäneen Cream-yhtyeen (1966–1968) rumpali Ginger Baker on suuren yleisön näkökulmasta festivaalin kuuluisin muusikkovieras. Bakerilla oli jo ennen Creamia vahva jazzahtava tausta. Hänen suuria esikuvarumpaleitaan ovat muiden muassa jazzarit Max Roach ja Elvin Jones.

Tampereella Baker esiintyy lauantaina uusimman Jazz Confusion -bändinsä kanssa. Siinä soittavat hänen lisäkseen tenorisaksofonisti Pee Wee Ellis, basisti Alec Dankworth ja lyömäsoittaja Abass Dodoo. Jo 76-vuotias Baker on edelleen kovassa vedossa. Siitä todistaa hänen viimeisin albuminsa Why? vuodelta 2014. Hänen soittonsa on edelleen hurjan räjähdysherkkää.

Festivaalin suuria jazzmaailman kuuluisuuksia on perjantain jälkeisenä yönä yhtyeineen esiintyvä David Murray (s. 1955). Murray on tosi ahkeraan levyttänyt fonisti. Hän on jo ehtinyt julkaista yli 150 albumia omalla nimellään. Hän on vieraillut Jazz Happeningissa useaan otteeseen, viimeksi vuonna 2011 Nat King Cole -projektinsa kanssa.

Yön klubikonsertissa kuullaan David Murray Infinity Quartet & Saul Williams -kokoonpanoa. Runoilijana, näyttelijänä ja yhtenä vaihtoehtoisen hiphopin kiehtovimpana äänenä tunnettu Saul Williams tuo Murrayn bändiin kiihkeää katutyyliä. Heidän lisäkseen bändissä soittavat Tampereella ennenkin vieraillut mainio rumpali Hamid Drake sekä pianisti Orrin Evans ja basisti Jaribu Shahid.

Kirjailija Hannu Salama jazzlauteilla

Suomalaisista esiintyjistä tietyllä tavalla kuuluisin on legendaarinen kirjailija Hannu Salama, 79. Hän lausuu omia tekstejään puhaltaja Hepa Halmeen bändissä. Ikämiessarjan runoräppäri esiintyy perjantai-iltana Telakalla.

Pitää tähdentää, että kyseessä ei ole mikään vitsi tai yksittäinen päähänpisto. Halme ja Salama ovat tehneet yhtyeineen jo kaksi albumillista runomusiikkia: Prospektrum (2013) ja Auringonnousun talosta helvetin kuuseen (2015). Salaman tiukat tekstit ja persoonallinen tulkinta tuovat tiheäiskuista särmää Halmeen moniin suuntiin sykkivään jazziin. Salama ei muuten ole ensimmäistä kertaa musiikin ja jazzin kanssa tekemisissä. Hänen ronskeja runojaan sävellettiin jo 1960-luvulla. Itse hän sanoo nuoruudessaan harkinneensa jopa laulajan uraa.

Toinen runomusiikin kategoriaan on luettava perjantaina lähes samaan aikaan Pakkahuoneen isossa salissa esiintyvä Ricky-Tick Big Band & Julkinen Sana. Kyseessä on iso kokoonpano, jossa nuoremman polven suomalaiset ykkösjazzarit antavat musiikillista kyytiä tiukoille hiphop-sylkijöille.

Seitsemäntoista jäsenistä bigbändiä johtaa kitaristi Valtteri Pöyhonen. Yhtyeessä on kaksitoista puhaltajaa, kaksi rumpalia ja basisti. Rap-solisteina kuullaan Palefacea, Redramaa ja Tommy Lindgreniä.

Telakka Suomi-jazzin päänäyttämö

Telakka-ravintolan estradi on tänä vuonnakin kotimaisen huippujazzin päänäyttämö. Perjantaina Halmeen ja Salaman bändin lisäksi Telakan esiintyjiä ovat pasunisti Kasperi Sarikosken johtama kvintetti Kasperi Sarikoski & Nuance ja Tampere New Jazz Collective. Tässä 11-jäsenisessä tamperelaisbändissä soittaa muiden muassa huippubasisti Ville Rauhala.

Lauantain Telakka-konsertin nimekkäin bändi on trumpetisti Verneri Pohjolan johtama Ilmiliekki Quartet. Pohjolan lisäksi siinä soittavat Tuomo Prättälä (piano), Antti Lötjönen (basso) ja Olavi Louhivuori (rummut). Illan aloittaa viime vuonna Muusikkojen liiton tunnustuspalkinnon saaneen pianisti Jussi Fredrikssonin trio. Sen musiikki soljuu taidokkaana ja leikkisänä, täynnä kiinnostavia rytmejä ja vahvoja melodioita.

Yllätyksellisin lauantaisista bändeistä saattaa olla Skinny Jenny. Siinä soittavat Alexi Tuomarila (piano), Timo Kämäräinen (kitara) ja Tuomas Timonen (rummut). Ensimmäistä keikkaansa yhdessä soittava trio sanoo potkivansa genrerajat nurin ja porhaltavansa kohti tuntematonta muun muassa action jazzin, speed beatnik bopin ja indie ragtimen nimissä.

Naisjazzareiden konsertti sunnuntaina

Niin kauan kuin jazz on leimallisesti miesten musiikkia, jos lasketaan soittajien ja yleisön sukupuolijakaumaa, on pantava merkille, että sunnuntain pääkonsertti on naisjazzareiden johtama.

Nimekkäin sunnuntain bändijohtajista on amerikkalainen Carla Bley, 79. Häntä pidetään yhtenä jazzin parhaista säveltäjistä ja orkesterinjohtajista. Hän on herkän kosketuksen pianisti, jolla on ainutlaatuinen harmoniantaju. Bleyn triossa soittavat niin ikään amerikkalainen Steve Swallow (basso) ja britti Andy Sheppard (saksofoni).

Sunnuntain pääkonsertin suurinta bändiä johtaa virolainen saksofonisti ja säveltäjä Maria Faust. Hänet palkittiin viime vuonna Danish Music Awardseissa vuoden jazzsäveltäjänä ja hänen levynsä Sacrum Facere (2014) vuoden cross-over-albumina. Faust esiintyy Tampereella Maria Faust Sacrum Facera -oktettinsa kanssa.

Sacrum Facere on laulusarja, jossa soi Viron kansanperinne ja runonlaulu. Faustin laulut ovat rajat ylittävää musiikkia, jossa sävelletty materiaali ja vapaa improvisaatio yhtyvät. Vaskille, puupuhaltimille, pianolle ja kanteleelle kirjoitettu musiikki kuulostaa yksinkertaisen kauniilta, mutta aukeaa loputtomasti uusiin ja ennen kuulemattomiin kerroksiin.

Kolmas sunnuntain konsertin esiintyjä on portugalilaisen trumpetisti ja flyygelitorven soittaja Susana Santos Silvan johtama kvintetti Life and Other Transient Storms. Tämän modernin jazzin huippubändin kuuluisin muusikko on ruotsalainen basisti Torbjörn Zetterberg, jota pidetään yhtenä eurooppalaisen nykyjazzin keskeinen hahmo.

Maailmanmusiikkia akselilta Kuuba–Italia–Intia

Tampereen jazzfestivaali on aina tarjonnut jazz-genrejen reunoille asettuvaa maailmanmusiikkia. Tällä kertaa tätä tyyliä edustaa leimallisimmin kolmen maailmankuulun huippumuusikon yhteinen fuusiomusiikki perjantai-iltana.

Etninen syke kuuluu tässä kokoonpanossa eniten intialaisen lyömäsoitintaiteilija Trilok Gurtun soitossa. Kuubalaisen pianistin Omar Sosan juuret ovat syvällä afro-kuubalaisessa musiikissa, mutta hän sekoittaa perinteeseen myös jazzia, elektroa ja muuta maailmanmusiikkia. Eurooppalaisen mausteen trioon tuo italialaisen Paolo Fresun intohimoinen trumpettisoundi.

Jokainen trion jäsen tuo mukanaan kotimaansa musiikkitradition perinteisiä sekä kokeellisia aineksia ja lisää niihin jotakin uutta. Yksilöllinen virtuositeetti ja elävä yhteistyö yhdistyvät taianomaiseksi kokonaisuudeksi. Trilok Gurtu on esiintynyt Tampereella aiemminkin: vuonna 1989 legendaarisen Oregonin jäsenenä ja 2009 oman bändinsä kanssa. Omar Sosa on käynyt festivaalilla vuonna 2008 oman yhtyeensä kanssa.

Jazz Happeningin visuaalisin oheisohjelma on Pakkahuoneella esillä oleva kuvataidenäyttely JazzTreArt, jossa nähdään valokuvaa, grafiikkaa ja maalauksia. Esillä olevat taiteilijat: Tiina Poutanen, Henrietta Lehtonen, Aimo Hyvärinen, Tarmo Paunu, Helge Riskula, Piia Kokkarinen, Petri Ihanus, Katrin Havia ja Hans Viebrock.