Lehtikuva/Oikeutta eläimille

Jari Myllykosken mielestä eläinsuojelusta ei voi tinkiä.

Teurastamoilla on peiliin katsomisen paikka, toteaa maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Jari Myllykoski. Ylen MOT-ohjelmassa maanantai-iltana esitettiin Myllykosken vastenmielisenä pitämää kuvaa muutamalta suomalaiselta teurastamolta.

”Koko alaa ei pidä mustamaalata ohjelman perusteella, mutta nyt on peiliin katsomisen paikka”, Myllykoski kirjoittaa blogissaan.

Eläinten lopettamista säätelevät eläinsuojelulaki ja lopetusasetus. Teurastamoilla on omavalvontajärjestelmä, eli ne valvovat itse itseään siitä, että lakia ja asetusta noudatetaan. Omavalvonnan toimivuutta valvovat Eviran tarkastuseläinlääkärit. Myllykosken mielestä maanantaina esitetyistä videoista voi päätellä, että näiden teurastamojen kohdalla ketju on pettänyt pahasti.

”Eläinsuojelusta ei voi tinkiä. Teurastamoiden puitteet on oltava sellaiset, että eläimiä voidaan kohdella kiireisestä aikataulusta huolimatta lainmukaisesti ja eettisesti. Kuvatuissa teurastamoissa puitteet eivät ole kunnossa. Videolla esimerkiksi näkyy, että tainnutusta tehdään liian väljissä tiloissa, joka osaltaan johti tainnutuksen epäonnistumiseen”, Myllykoski kirjoittaa.

”Tuottaja ei halua tuollaista loppua”

Hän uskoo, että monilla maatiloilla katsottiin maanantaina televisiota vakavalla mielellä.

ILMOITUS

”Kukaan tuottaja ei halua omille eläimilleen tuollaista loppua. Tuottajille kun hyvinvoiva eläin on tuottajan paras kaveri. Eläinten huonoa kohtelua ei voi perustella millään.”

Myllykosken mukaan myös järjestäytynyt työntekijäkenttä tuomitsee toiminnan. Videoilta näkyy suurta ammattitaidottomuutta ja välinpitämättömyyttä. Työntekijät haluavat tehdä työnsä hyvin ja lakia noudattaen.

Juha Sipilän hallitus on päättänyt lakkauttaa eläinsuojeluasiamiehen viran, joka on ollut toiminnassa vain kaksi vuotta.

”Tässäkin on valitettava esimerkki siitä, miksi virka on tärkeä ja sille pitäisi löytyä rahaa. Esitimme tätä demareiden ja vihreiden kanssa viime viikolla valiokunnassa”, hän kertoo.

Teurastamoista rikosilmoitus

Oikeutta eläimille on tehnyt rikosilmoituksen HKScanin Paimion teurastamosta sekä Sastamalan teurastamosta. Yhdistys vaatii teurastamoiden sulkemista välittömästi ja tapahtuneiden rikosten huolellista tutkimista.

Maanantaina julkaistut videot osoittavat yhdistyksen mukaan, että eläinsuojelulakeja rikotaan teurastamoissa jatkuvasti, säännönmukaisesti ja törkeällä tavalla.

– Eläinten julma kohtelu on otettava vakavasti. Järkytystä herättäneet salakuvat eläintuotannosta eivät koskaan ole vieneet tuotannon edustajaa oikeudelliseen vastuuseen. Nyt rikokset ovat yksiselitteisesti näkyvillä. Jatkammeko edelleen välinpitämättömyyttä, kysyy Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Oikeutta eläimille ei usko, että teurastamoiden omavalvonta ratkaisee näin vakavia ongelmia.

– Mikäli väkivaltaan ei edelleenkään puututa ja teurastamot saavat jatkaa toimintaansa, on se osoitus siitä, ettei eläimillä ole lainsuojaa Suomessa, Muurimaa toteaa.