Lehtikuva/Oikeutta eläimille

Vasemmistonuoret: Järkyttävät teurastamovideot pakottavat pohtimaan yhteiskunnan eläinkuvaa.

Vasemmistonuoret tuomitsee Yleisradion MOT-ohjelman paljastamat tapaukset teurastamoilla tapahtuneista eläinten kaltoinkohtelusta. Maanantaina esitetyssä ohjelmassa teurastamot eivät tainnuta eläimiä eläinsuojelusäädösten mukaisesti ja teuraseläimille tehdään tarpeetonta väkivaltaa.

– Tutkimustieto on johdonmukaisesti osoittanut eläinten olevan monipuolisesti tuntevia yksilöitä, joilla on samanlaisia tarpeita kuin ihmisillä, Vasemmistonuorten puheenjohtaja Anni Ahlakorpi sanoo.

Väärinkäytökset valtavirtaa

Yksi syy on silkka ahneus.

Yle esitti maanantaina ohjelman Kidu ensin, kuole sitten, joka esitteli kolmen suomalaisen teurastamon toimintaa. Eläimiä hakattiin, ahdisteltiin sähköpiiskoilla ja tainnutettiin niin ohuesti, että ne ovat vaarassa virota kesken verenlaskun ja nylkemisen. Materiaali on Oikeutta eläimille -järjestön kuvaamaa.

– Väärinkäytökset eivät ole poikkeuksia, vaan valtavirtaa, ohjelman toimittaja Riikka Kaihovaara toteaa Ylellä.

Hän toteaa välinpitämättömyyden kohtelussa näkyvän kaikkialla materiaalissa, jota on yhteensä satoja tunteja.

ILMOITUS

Ylen mukaan vakavimmat ongelmat liittyvät tainnutukseen. Ennen varsinaista teurastusta eläimet tainnutetaan. Tainnutuksen tarkoitus on pitää eläin tiedottomassa ja tunnottomassa tilassa siihen asti, että eläin kuolee verenlaskuun.

– Yksi syy on silkka ahneus, Kaihovaara arvioi kolumnissaan.

– Lihankulutus on lähes kolminkertaistunut viimeisen kuudenkymmenen vuoden aikana. Teurastamoiden käsittelemät eläinmäärät ovat moninkertaistuneet, ja tahti nopeutunut. Linjanopeus stressaa työntekijöitä ja lisää voimakeinojen käyttöä, kun eläimet pitää saada liikkumaan. Mitä suurempia määriä tuotetaan, sitä pienempi on yhden yksilön arvo.

Ei voi ohittaa

Ahlakorpi muistuttaa siitä, että nyt teurastamovideoilla nähdyn kaltaisia tapauksia on tullut esille monia kertoja aiemminkin.

– Niitä ei voi ohittaa yksittäistapauksina, hän sanoo.

Hän toteaa Oikeutta eläimille -yhdistyksen vuodesta 2007 lähtien julkaiseman materiaalin eläintiloilta osoittavan, ettei tehotuotanto missään olosuhteissa voi tarjota eläimille luonnollista kasvuympäristöä.

Eroon tehotuotannosta

Vasemmistonuoret painottaa, että yhteiskunnan asenteiden kehittyminen ja nykyinen tietopohja pakottavat myös esimerkiksi perinteiset työväenpuolueet ottamaan kantaa eläinkuvan muutokseen ja eläinten kohteluun.

– Vaikka valvonnan lisäämisellä on keskeinen rooli videoilla nähtävien julmuuksien kitkemisessä, se ei riitä eläinten aseman parantamiseksi, Ahlakorpi sanoo.

– Koko eläintuotannon lähtökohdat ja kulttuuri on otettava kriittiseen tarkasteluun. Meidän tulee keskustella vakavasti tehoeläintuotannon hallitusta alasajosta sekä yhteiskunnan eläinkuvasta, joka tällä hetkellä perustuu eläinten hyödyntämiseen, alistamiseen ja tuotteistamiseen.

Vasemmistonuoret kertoo, että sen tavoitteena on yhteiskunta, jossa ympäristön kulutus on kestävällä tasolla eikä luontoa tai eläimiä alisteta voitontavoittelulle. Järjestön kannan mukaan eläinten oikeudet tulee ottaa huomioon kaikessa politiikassa eikä eläimiä pidä nähdä tuotannon välineinä.

Teurastamo vastaa rikosilmoituksella

Ohjelmassa esiintyneen Paimion teurastamon laatupäällikkö Matti Mäkelä toteaa MTV:llä, että tallenteissa näkyy ylilyöntejä ja ne on otettu välittömästi käsittelyyn.

– Työntekijöitä on syytä ohjeistaa, ettei tällaista pääse enää tapahtumaan, Mäkelä sanoo.

Teurastamo on kuitenkin tehnyt videoinneista rikosilmoituksen, koska kuvamateriaali on sen mukaan hankittu rikollisin keinoin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on tiistaiaamuna arvioinut, että videoiden perusteella teurastamoissa on rikottu eläinsuojelulainsäädäntöä. Asiasta kertoi STT.

Evira selvittää teurastamoiden toimintaa ja tekee tarvittaessa tutkintapyynnön poliisille.

Myös teurastamoita valvovien tarkastuseläinlääkäreiden toiminta selvitetään. MOT:n tietojen mukaan tarkastuseläinlääkärit huomauttavat samoista epäkohdista vuosi toisensa jälkeen. Eläinsuojelupäätöksiä tehdään kuitenkin vain muutamia vuodessa ja oikeuteen eläinsuojelurikokset etenevät harvoin.

Ohjelma on nähtävissä kuukauden ajan Yle Areenalla.