Lehtikuva/Seppo Samuli

Varapuheenjohtaja sai tekstiviestillä vahvistuksen potkuistaan koko puolueesta.

Vasemmistoliiton piirissä ihmeteltiin välillä puolueen ollessa hallituksessa viime hallituskaudella perussuomalaisten puheenjohtajan, nykyisen ulkoministerin Timo Soinin lähes jatkuvaa ivailua siitä, kuinka ministeri-Audin takapenkki pitää otteessaan. Nyt, kun kuuntelee ministeri Soinin namedroppingia, ymmärtää, mistä oli kyse. Audin takapenkillä Soinin elämä on laiffii.

Kun puolueen kannatus laskee laskemistaan, Soini tietää, että nyt tai ei milloinkaan. Nyt on elettävä elämää, tavattava Sergei ja John, moikattava Barackia (”Timo from Finland, ready to help”), istuttava nahkapenkillä. Toista tilaisuutta tuskin tulee.

Kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen hanke kokoukseksi, jossa punnittaisiin perussuomalaisten jatko hallituksessa, tuskin olisi pudottanut Soinia Audista. Se olisi selventänyt tilannetta, Soini olisi saanut vahvistuksen valtakirjalleen ja puolueen propaganda vastuunkantajana vahvistusta.

Puhumaton Islannista käsin

Perussuomalaisten mukaan Tynkkynen rikkoi henkilötietolakia ja yksityiselämän suojaa julkistaessaan nimilistan yleiskokouksen vaatijoista. Tynkkynen ei kysyttäessä vastannut puoluejohdon kysymyksiin asiasta sen vaatimalla tarkkuudella ja sai potkut puolueesta. Tynkkynen sai tiedon asiasta sähköpostilla Reykjavikiin Pohjoismaiden neuvoston kokoukseen.

– Pojat olivat puhumattomia, Soini selitti IIta-Sanomissa Tynkkysestä ja toisesta kokousta puuhanneesta, Aleksi Hernesniemestä. Sitä Soini ei kertonut, että oliko Tynkkyseen yritetty ottaa skype-, puhelin tai muuta yhteyttä Islantiin, jossa hän oli puolueensa nuorisojärjestön edustajana. Hernesniemi selvisi huomautuksella.

ILMOITUS

Rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta ehti maanantaina jo arvioida, että Tynkkysen toiminta ei nimilistaa julkistaessa välttämättä ollut rikollista. STT kertoi, että Tolvasen mukaan henkilötietolain suhteen kysymys on rajatapauksesta, koska poliittinen toiminta on lähtökohtaisesti julkista. Hän totesi kuitenkin totesi, että koska henkilörekisteri on muodostettu, nimilistan julkaisu ilman lupaa olisi vähintäänkin selkeä virhe.

”Poliittinen ajojahti”

Tynkkynen julkisti potkunsa maanantain puolella yötä videolla facebook-sivullaan. Hämmentynyt, tunteellinenkin Tynkkynen sanoo siinä, että juuri tätä vastaan hän halusi toimia.

– Mut on erotettu puolueen jäsenyydestä. Tuntuu vaan niin käsittämättömältä, mä en itsekään usko, että tämä on totta, hän sanoo Reykjavikissa.

– Sillä välin kun olen ollut täällä, puolueen varapuheenjohtaja erotettiin.

Tynkkysen antama kuva perussuomalaisen puolueen toimintatavoista ei ole kovin mairitteleva.

Tynkkynen kuului puolueen työvaliokuntaan, mutta se kokoontui hänen tietämättään. Hänen tietämättään teetettiin myös lakimiehellä muistio hänen keräämästään nimilistasta. Potkujen syynä oli se, että Tynkkynen on mahdollisesti rikkonut lakia.

– Tässä on kyseessä poliittinen ajojahti, Tynkkynen itse sanoo

– Soinin giljotiini.

Huutamista, salaamista

Tynkkynen sanoo, että kertomista riittäisi moneksi päiväksi, jos hän alkaisi kuvailla perussuomalaisten toimintatapoja. Viikon takaista puoluehallituksen kokousta hän avaa hiukan.

– Se oli jotain aivan käsittämätöntä, se oli rakennettu niin painostavaksi se tilanne. Puoluesihteeri ilmoitti, että hän oli kuullut, että tästä asiasta olisi tehty rikosilmoitus, Tynkkynen sanoo.

– Kokoukseen mennessä poliisi ei ollut ollut yhteydessä, että olisi kerrottu, että teistä olisi tehty rikosilmoitus, eikä ole sen jälkeenkään missään vaiheessa ollut yhteydessä mutta näin annettiin ymmärtää, että olisi tehty. Ja siltä pohjalta tuotiin se muistio ja esiteltiin se puoluehallituksen jäsenille.

Keskustelua hän kuvaa näin:

– Todella älyttömiä puheenvuoroja, jopa huutamista. Lopuksi kysyttiin, oletko valmis vetämään johtopäätöksen.

– Kun eivät saanet läpi tahtoaan, viikon päästä tapahtui erottaminen, kun en ollut itse paikan päällä.

Tynkkynen sanoo toimineensa puhtaamman toimintakulttuurin puolesta puolueessa.

– Ettei olisi kähmintää ja painostamista ja uhkailua, mitä on ollut. Se on älytöntä, mitä on joutunut kokemaan viimeisen vuoden aikana ja varsinkin viimeisten viikkojen aikana. Aivan älytöntä.

Painostusta, savustusta

Oksettavimpana esimerkkinä toimintakulttuurista hän pitää tapaa, jolla hänelle kerrottiin potkuista.

– Perjantaina ei puolueen puheenjohtaja soittanut, no, ei ole tapahtunut aikaisemminkaan, ei puoluesihteeri soittanut, kukaan ei soittanut puoluehallituksesta. Lauantainakaan ei kukaan soittanut, tänään ei kukaan soittanut, Kun olin saanut muut työt hoidettua ja menin purkamaan työsähköpostia, siellä oli eilen lähetetty viesti, että on erotettu puolueesta. Siis sähköpostilla. Olen ollut kolme päivää puolueen ulkopuolella, mutta en ole tiennyt siitä mitään. Tämä kertoo siitä, miten ihmiset kokevat siellä voivansa toimia. Tämä on aivan kestämätöntä.

Hän ennusti, että muutkin hänen kanssaan samaa mieltä olevat savustetaan ulos.

– Olen saanut puheluita ja ihmiset ovat kertoneet, että heitäkin on painostettu. Tiedän, että se vain jatkuu. Siitä on tullut puolueen toimintakulttuuria valitettavasti.

Tynkkynen oli yrittänyt soittaa puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalolle, joka ei vastannut hänen puheluihinsa. Tekstiviestin Tynkkynen kuitenkin sai vastaukseksi kysymykseensä erottamisestaan. Pitää paikkansa, siinä luki.