Pekka Pajuvirta

Nopeasti kasvanut kustantamo on säilyttänyt ketteryytensä.

Suomen tietokirjailijat ry:n toisen kerran myöntämän tietokirjallisuuden edistämispalkinnon sai lauantaina Into Kustannuksen toimitusjohtaja ja kustantaja Jaana Airaksinen. Hän otti palkinnon vastaan Helsingin Kirjamessuilla.

Edistämispalkinto annetaan henkilölle, joka on edistänyt ansiokkaasti tietokirjallisuuden ja tietokirjailijoiden asemaa. Palkinto on suuruudeltaan 6 000 euroa ja rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla.

”Tietokirjallisuus voi olla myös viihdyttävää”

Suomen tietokirjailijat nostaa palkintoperusteluissa esille muun muassa Into Kustannuksen Tiedon jano -tietokirjakiertueen.

– Tiedon jano on yhdessä tietokirjailijoiden ja muiden kustantajien kanssa toteutettu yhteistyöhanke, joka on tuonut ilahduttavalla ja toimivalla tavalla tietokirjailijat ja lukijat yhteen, Airaksinen kertoo.

Hanke on toteutettu Koneen Säätiön tuella.

ILMOITUS

Airaksinen muistuttaa, että tietokirjallisuus voi olla myös viihdyttävää. Tietokirjallisuus ei ole vain asiantuntijoiden kirjallisuutta, vaan hyvälle tietokirjalle löytyy aina paikka jokaisen lukijan yöpöydältä. Hyvän tietokirjan kanssa nukkuu paremmin.

Tietokirjailija ja dekkaristi

Jaana Airaksinen on toiminut kirja-alalla kustantajana, tietokirjailijana ja dekkaristina. Hän on julkaissut maailmankauppaa ja kestävää kehitystä sekä ruumiillisuutta käsitteleviä tietokirjoja, dekkareita ja toiminut Voima-lehden päätoimittajana. Vuonna 2007 Airaksinen oli mukana perustamassa Into Kustannusta, jonka toimitusjohtajana ja kustantajana hän on siitä asti työskennellyt.

Pamflettisarjalla aloittanut Into on noussut nopeasti pienestä tekijästä merkittäväksi suomalaiseksi tietokirjakustantajaksi. Se julkaisee vuosittain noin 70 nimikettä, joista suurin osa on tietokirjallisuutta. Nimikemäärästä huolimatta Into on säilyttänyt pienen kustantamon ketteryyden: se pystyy reagoimaan julkaisuillaan ajankohtaiseen yhteiskunnalliseen keskusteluun nopeasti ja painokkaasti.

Palkintoperusteluissa todetaan, että Airaksisen kautta Innolla on alusta asti ollut vahvat siteet kolmannen sektorin toimijoihin, joille kustantamo on tarjonnut tärkeän julkaisu- ja jakelukanavan. Airaksinen ja Into tekevät myös merkittävää työtä julkaisemalla aktiivisesti nuorten tutkijoiden ja tekijöiden tietokirjoja.

Rikos ja liike-elämä kohtaavat

Rikoskirjoja Airaksiselta ilmestyi viime vuosikymmenellä kolme. Niiden teemat ovat ajankohtaisia kymmenen vuotta myöhemminkin. Kätköissä paratiisin –kirjan ilmestyessä vuonna 2004 hän sanoi Kansan Uutisten haastattelussa pohtineensa, miten paljon järjestäytynyt rikollisuus on globalisaation myötä kasvanut.

Olennainen kohta, missä rikollisuus ja liiketoiminta kohtaavat, ovat veroparatiisit, Airaksinen sanoi vuonna 2004.

– Ne on aikanaan perustettu nimenomaan rikollisen rahan tuomiseksi markkinoille. Sen jälkeen, kun veroparatiisit laillistettiin, rikollisella rahalla on ollut hyvinkin helppo pääsy lailliseen bisnekseen. Pankkisalaisuus takaa sen, että näihin asioihin on kauhean vaikea päästä käsiksi, mutta veroparatiisien kautta liikkuva rahamäärä on valtavan suuri ja varsinkin kansainvälisille yrityksille niiden käyttö on tyypillistä. Sitähän pidetään ihan laillisena verosuunnitteluna. Sitä kautta rikollisuus hiipii aika laajalle ilman, että yritysjohtajan täytyy ryhtyä mihinkään rikollisiin puuhiin.

Yksitoista vuotta myöhemmin Suomen hallitus ajaa järjestelmää, jolla helpotettaisiin suurien omaisuuksien kätkemistä verottajalta piiloon.