Lehtikuva/Jarno Mela

Peli hallinta- eli hämärärekisterin ympärillä käy entistä kummallisemmaksi.

Voima-lehden entinen toimittaja, nyt Ryhmäteatterin Eduskunta 3 -näytelmässä vaikuttava Jari Hanska paljasti keskiviikkoiltana Facebookissa, että valtiovarainministeriö on kieltänyt häntä osallistumasta arvopaperien hallintarekisteröintiä koskevaan taustatilaisuuteen. Hanska julkisti VM:n viestintäjohtajan Liinu Lehdon lähettämän viestin, jonka mukaan hän saa tilaisuuden materiaalin käyttöönsä muttei pääse tilaisuuteen, koska ”valitettavasti ministeriössämme ei ole luottamusta sinua kohtaan”.

Suomessa perustuslain mukaan hallituksen tulee nauttia eduskunnan luottamusta ja nyt jonkin epämääräisen syyn mukaan toimittajien VM:n luottamusta. ”Tavallaan johdonmukaista: avoimuutta polkeva #hallintarekisteri saa avoimuutta polkevan kohtelun ministeriössä”, asiaa kommentoi professori Teivo Teivainen torstaina Twitterissä.

Ei VM kutsunut taustatilaisuuteensa muitakaan hallintarekisteriin kriittisesti suhtautuvia tiedotusvälineitä. Ainakin Kansan Uutiset sai kutsun vasta torstaina kello 9.55 sen jälkeen, kun ministeriö oli kohusta opiksi ottaneena muuttanut tilaisuuden kaikille toimittajille avoimeksi.

Niin sanottu #hanskagate haiskahtaa pahalle. Finanssialan keskusliiton lobbaamaa hallintarekisteriä ajaa voimallisesti valtiovarainministeri Alexander Stubb, jonka on kerrottu aiemmin painostaneen TTIP-kriittistä toimittajaa. Viestinviejänä toimi avoimuudesta ei niin tunnetun Suojelupoliisin entinen viestintäpäällikkö.

Miten on VM:n oman luotettavuuden laita? Palkansaajien tutkimuslaitoksen Talous & yhteiskunta -lehden uusimmassa numerossa professori Markus Jäntti vastaa muun muassa näin kysymykseen siitä, mikä kevään vaalien elvytyskeskustelussa meni pieleen, kun se ei vakuuttanut äänestäjiä:

ILMOITUS

”Satuin muutama päivä sitten seuraamaan Facebookin Eriarvoisuusvarasto-nimisessä ryhmässä keskustelua, johon Markus Sovala [VM:n osastopäällikkö] osallistui. Juho Saari [Itä-Suomen yliopiston professori, köyhyystutkija] esitti kysymyksen, miksi Suomessa käytetään niin vähän simulointimalleja politiikan vaikutusten arviointiin. Se oli aika pitkä keskustelu, mutta Sovala sanoi siinä monia ihan mielenkiintoisia asioita, joista yksi oli se, että VM:ssä ei tuoteta erilaisia vaihtoehtoisia politiikkalaskelmia, koska poliitikot aina valitsisivat sen helpoimman vaihtoehdon. Kuitenkin joku Markuksen kolleega VM:stä sanoi, että pitää aina muistaa, että poliitikot päättävät ja virkamiehet valmistelevat.”

Haastattelun tehnyt erikoistutkija Heikki Taimio totesi tähän, että ”sehän on myös virkamiesten vallankäyttöä, että he eivät esitä vaihtoehtoja ja siis esittävät sen ainoan vaihtoehdon”.

Jäntti vastasi: ”Sitä se on minunkin mielestäni. Se on kumileimasintoimintaa.”

Kaikki politiikkaa seuraavat tietävät, että VM jyrää asiantuntijat ja asia-argumentit ajaessaan yksipuolista säästölinjaansa. Se tekee voimakasta politiikkaa ilman poliittista vastuuta. Tätä ei voi hyväksyä, mutta kyllä sen hyväksyy hallitus toisensa jälkeen.