Jarkko Mänttäri

Hallituksen aikomus leikata vanhempainvapaan lomakertymää heikentää naisten asemaa työelämässä.

Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkisen mukaan naisten asema työelämässä heikkenee, jos hallituksen esitys äitiys-, isyys- ja vanhempainvapaan lomaoikeuden karttuman leikkaamisesta yli kuusi kuukautta kestävältä jaksolta toteutuu.

– On erittäin tärkeää, että hallitus tekee sukupuolivaikutuksista arvion ennen kuin esitys viedään eduskuntaan, Mäkinen toteaa.

Asiaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja hallitusneuvos Tarja Kröger työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoi Kansan Uutisille, että hallitus on tehnyt tällä viikolla poliittisen linjauksen asiasta.

– On erittäin tärkeää, että hallitus tekee sukupuolivaikutuksista arvion ennen kuin esitys viedään eduskuntaan, Pirkko Mäkinen toteaa.

Lomaoikeuskertymän leikkaamisen valmistelu etenee hallitusohjelman mukaisesti. Hallitus leikkaa noin 70 miljoonan euron vuosittaisesta kustannuksesta 28 miljoonaa.

Moni asiaan perehtynyt pitää hallituksen vanhempainvapaan lomakertymää leikkaavaa esitystä naisia syrjivänä.

ILMOITUS

Lomaoikeuden leikkaus syrjii naisia

Mäkinen sanoo kertoneensa oikeus- ja työministerille Jari Lindströmille (ps.) hallituksen vanhempainvapaan lomakertymän leikkauksen sukupuolivaikutuksista.

Naisiin kohdistuva leikkaus syntyy vanhempainvapaiden käytön arjessa. Harvat isät jäävät vanhempainvapaalle. He käyttävät kiitettävästi isyysvapaata, mutta vain alle yhdeksän prosenttia kaikista vanhempainvapaapäivistä.

Äidit käyttävät äitiysvapaan, ja päälle tulee koko vanhempainvapaa tai puolet siitä. Äidillä täyttyy kuusi kuukautta ja lomaoikeus leikkautuu tämän ylittävältä ajalta.

Yksinhuoltajaäideillä ei edes vara valita

Mäkinen muistuttaa, että etenkin yksinhuoltajaäidit joutuvat eriarvoiseen asemaan. Heillä ei ole mahdollisuutta valita vanhempainvapaan pitäjää. Isää kun ei ole perheessä.

– Ollaankin aika hankalassa tilanteessa yksinhuoltajaäitien osalta, Mäkinen huomauttaa.

Hallitusta on arvioitu sukupuolisokeaksi. Vastuu jää eduskunnalle, koska esitys on etenemässä ilman vakavasti otettavaa sukupuolivaikutusten arviointia.

Valmistelutyöstä vastaava Kröger ei näe sukupuolivaikutusten kannalta ongelmia. Hän on esittänyt julkisuudessa, että lomaoikeuden leikkaaminen kannustaisi isiä käyttämään vanhempainvapaita. Lindströmistä tuskin on mitään apua asiassa.

Eduskunnan Tarja Filatovin (sd.) johdolla toimiva työelämä- ja tasa-arvovaliokunta voi muuttaa hallituksen esitystä tai lähettää sen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Käytännössä yleensä hallituspuolueiden kansanedustajat sanelevat päätökset.