All Over Press

Atlantan kultamitalistin jäljet katoavat Saksaan. Arabimaiden urheilujärjestelmää hän on syyttänyt korruptoituneeksi.

Syyrialainen Ghada Shouaa voitti naisten 7-ottelun maailmanmestaruuden Göteborgissa 1995 ja seuraavana vuonna olympiakullan Atlantassa.

Mutta missä on Syyrian historian ensimmäinen olympiakultamitalisti ja yleisurheilun MM-kultamitalisti Ghada Shouaa nyt?

Sitä ei tunnu tietävän kukaan.

Sisällissota jatkuu Syyriassa jo viidettä vuotta. Presidentti Bashar al-Assadin hallintoa tukevat ja vastustavat ryhmittymät sotivat keskenään. Islamilaisen terroristijärjestön Isisin tunkeutuminen maahan on raaistanut väkivaltaa. YK arvioi, että vuoden loppuun mennessä ainakin neljä miljoonaa syyrialaista elää pakolaisena ulkomailla.

Pakolaisvirta Syyriasta näkyy jo Suomessakin.

ILMOITUS

Ghada Shouaa ja Syyrian olympiakomitea eivät ole vastanneet mitenkään tiedusteluun ex-huippuottelijan nykyisestä olinpaikasta ja hyvinvoinnista. Se voi olla ymmärrettävää, sillä maa on sekasortoisessa tilassa ja tietojen antaminen voi olla vaarallista.

Tämän tietää nyrkkeilijä Naser Al Shami. Ateenan 2004 olympiapronssimies sai Haman kaupungissa hallituksen turvallisuusjoukkojen luodeista kuusi osumaa ja menetti yhden vasemman käden sormensa.

Ghada Shouaan jäljempänä olevat kommentit maansa poliittisesta- ja urheilujohdosta merkinnevät sitä, ettei Shouaa ainakaan Syyriassa ole.

Saksassakaan ei tietoa

Muutaman vuoden takaisten lehtitietojen mukaan Ghada Shouaa olisi asunut tuolloin Saksassa. Saksan urheilutoimittajien liiton VDS:n varapuheenjohtaja Joachim Zwingmann kuitenkin kertoi hiljattain, ettei ole kuullut tai lukenut naisesta mitään vuosikausiin.

Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n ja yleisurheiluliiton IAAF:n internetsivuille ei ole tullut merkintöjä Shouaasta vuosituhannen vaihteen jälkeen. Tuorein jälki löytyi kesältä 2014. Arabiankielinen lehti oli haastatellut Shouaata Kuwaitissa.

Al-Assadit lähettivät Shouaan Saksaan

Arab News julkaisi 30. elokuuta 2009 Ghada Shouaan haastattelun. Siinä Shouaa toi ilmi katkeruutensa maansa hallitusta ja yleisurheiluliittoa kohtaan. Kotimaan tuki ja olosuhteet huipulle pyrkimisessä olivat uran aikana kehnot.

Tunne voimistui heti olympiavoiton jälkeen.

– Atlantan kisojen jälkeen loukkasin selkäni. Presidentti Bashar al-Assad ja hänen sisarensa Bushra al-Assad lähettivät minut Saksaan.

– Selkää kuntoutettiin siellä liki kolme vuotta. Sen jälkeen jouduin liikenneonnettomuuteen hirvieläimen kanssa ja loukkaannuin uudestaan, Ghada Shouaa kertoi edellä mainituissa julkaisuissa.

– Olin päättänyt vielä yrittää lajissani maailmanennätystä. Kukaan ei uskonut enää minuun. MM-pronssi Sevillassa 1999 ja 6 500 pistettä siellä olivat mielestäni hyvä suoritus kaikkien vastoinkäymisten jälkeen.

Onnittelujen sijasta maani yleisurheiluliitto kuitenkin syytti minua turistina elämisestä Saksan vuosina.

Arab Newsin vuoden 2009 jutussa Ghada Shouaa kertoo elävänsä vielä 37-vuotiaana sinkkuna ja työskennelleensä vuodesta 2006 lähtien saksalaisen kosmetiikkafirman Retipalm derman Aasian ja Lähi-Idän managerina.

Retipalm ei halua ottaa kantaa Shouaan työsuhteeseen tai olinpaikkaan.

Vieraillessaan Syyriassa 2013 tai 2014 Shouaa, joka on kertonut olevansa kristitty, esiintyi kuvissa Syyrian armeijan raskaiden konetuliaseiden vierellä. Shouaa toisti Syyrian arabiarmeijan mottoa ”kotimaa, kunnia ja rehellisyys”, jotka edustavat ”syyrialaisten sankaritekoja isänmaan puolesta”.

Shouaa: ”Joyner-Kersee toipui oudon nopeasti”

Toimittaja Mohammed al-Husseinin tapasi Ghada Shouaan Kuwaitissa, jossa Shouaa oli kutsuttuna tähdittämässä Naisten urheilupäivää.

Arabiankielisessä lehdessä 30. toukokuuta 2014 julkaistussa haastatelussakin olympiavoittaja tuntee syvää mielipahaa Syyrian, mutta lähes kaikkien arabimaiden urheilujohtoa ja -järjestelmää kohtaan.

– Urheilujohto on korruptoitunut. Seuraukset näkyvät maiden kehnossa menestyksessä.

Shouaa on pettynyt, ettei Syyrian urheilujohto ole esittänyt häntä merkittäviin kansainvälisiin urheilun johtotehtäviin.

– Marokko nosti Nawal al-Mutawakkilin ministeriksi ja tuki häntä onnistuneesti IAAF:n ja KOK:n jäseneksi. Itse en ole saanut Syyrialta mitään tarjousta, Shouua sanoo.

Atlantan olympiakisoista piti tulla ME-naisen Jackie Joyner-Kerseen ja Shouaan välienselvittely. Sitä ei tullut, kun Joyner-Kersee loukkaantui heti ottelun alussa.

– Joyner-Kerseen kerrottiin loukanneen takareitensä. Tällaiset vammat yleensä tarvitsevat pitkää hoitoa. Outoa oli, että neljä päivää myöhemmin hän voitti olympiakullan pituushypyssä.

Muutenkin Ghada Shouaa oli pettynyt siihen, että amerikkalaiset, toimittajia myöten, hehkuttivat vain Joyner-Kerseetä, muut eivät olleet mitään.

Shouaa edelleen tilaston seitsemäs

Ghada Shouaa täytti 10. syyskuuta 42 vuotta. Voittaessaan MM-kultaa Göteborgissa tuloksella 6 651 hän oli 21-vuotias. Atlantassa seuraavana kesänä hänen voittotuloksensa oli 6 780 pistettä. Maailmanennätys oli tuolloin – ja on yhä – USA:n Jackie Joyner-Kerseen Soulin olympialaisissa 1988 tekemä 7 291. Atlantassa ME-nainen loukkaantui ja hänen ottelu jäi.

Ghada Shouaa teki otteluennätyksensä 6 942 toukokuussa 1996 Itävallan Götzisissä. Tulos on edelleen kaikkien aikojen maailmantilastossa seitsemänneksi paras.

Lähteet:

http://www.arabnews.com/node/327526
http://www.alanba.com.kw/ar/sport-news/472792/30-05-2014
http://www.alanba.com.kw/ar/sport-news/472792/30-05-2014