Lehtikuva/Jussi Nukari

Markku ”Rive” Kanerva taitaa olla suomifutiksen lähihistorian aliarvostetuin valmentaja. Kuluvan vuoden elokuussa, kun Rive siirtyi Mixu Paatelaisen tilalle A-maajoukkueen peräsimeen, käytiin keskustelupalsta Futisforum2:lla näin jälkikäteen silmäiltynä hupaisaa keskustelua. Ajatus menestyksestä loppukarsinnoissa teilattiin ”hassutteluksi” ja todettiin, että ”vaikea kuvitella että tuolla persoonalla saisi puhallettua henkeä mihinkään”.

Vaan kuinkas sitten kävikään.

Onhan toki totta, ettei kaikki, mihin Rive on koskenut, ole muuttunut kullaksi. Junnumaajoukkueenkin kanssa hakattiin päätä seinään parit karsinnat ennen sitä todellista läpimurtoa ja paikkaa alle 21-vuotiaiden lopputurnauksessa vuonna 2009. Kuitenkin futisfanien miestä kohtaan esittämä kritiikki on tuntunut usein epäreilulta, sillä eihän kukaan ole seppä syntyessään eikä kaikessa erheetön.

Ratkaisuja Palloliitossa olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin.

Nyt, ”kaikkien aikojen karsintojen” päätyttyä, on helppo olla jälkiviisas. Siinä, missä Mixun Huuhkajilla meni kahdeksan sarjapisteen saavuttamiseen kymmenen ottelua, riitti Rivelle neljä. Ratkaisuja Palloliitossa olisi pitänyt tehdä paljon aikaisemmin.

Loppujen lopuksi Riven keinot Huuhkajien saamiseksi uuteen lentoon eivät olleet mitään rakettitiedettä – vai pitäisikö sanoa ornitologiaa: pelataan omilla vahvuuksilla, puolustuksen kautta vastahyökkäyksiä kytäten ja pelitapaa vastustajan mukaan kevyesti muokaten. Lukuisat esimerkit jalkapallon historiasta kertovat tämän olevan voittava resepti sellaiselle keskikastin joukkueelle kuin Suomi, ja etenkin Romania-pelissä jälki oli ajoittain nautittavaa katsottavaa.

Riven voi katsoa onnistuneen juuri niissä asioissa, joissa ylimenokauden valmentajan pitääkin: palauttamaan uskon sekä pelaajiin että kannattajiin. Avauksessa siteeraamani lausahdus huonosta hengennostattajasta asettuu humoristiseen valoon, kun vertaa Mixun loppuaikojen joukkueen lannistunutta peli-ilmettä vaikkapa Romania-pelin noheviin ja ennen kaikkea ennakkoluulottomiin vastahyökkäyksiin kahden kärkipelaajan voimin.

ILMOITUS

Riven ja Mixun aikakausia tarkastellessa on helppo päätyä muutamiin johtopäätöksiin, joista osa on fanin näkökulmasta mieluisia, osa vähemmän. Niitä mukavia asioita on se, että hyvinä päivinä ja onnistuessaan maajoukkue pystyy ainakin haastamaan melkein minkä poppoon tahansa. Keskittymällä perusasioihin, joukkuehengen luomiseen ja materiaalin ehdoilla luotuun taktiikkaan, on lopputurnauspaikka lähitulevaisuudessa aivan realistinen. Asiaa auttaa erityisesti Bundesligassa oivaan vireeseen vertynyt veskari Lukas Hradecky, joka välillä piti karsinnoissa Suomea pystyssä.

Mutta sitten ne kurjat puolet. ”Kultainen sukupolvi” Litmasineen ja Hyypiöineen on muisto vain, eikä vastaavaa ole tiedossa aivan hetkeen. Huippuyksilöt ovat vähissä, ja materiaali on kapea. Kunnianhimoiset taktiset kokeilut ovat tuomittuja epäonnistumaan. Asenteen ja tuurin merkitys korostuu.

Tätä taustaa vasten Riven kausi Huuhkajissa näyttäytyy oikeansuuntaisena askeleena kohti seuraavia karsintoja. Vuoden 2018 MM-kisoihin aletaan karsia tosissaan ensi vuoden lokakuussa, ja uudella luotsilla Hans Backella on hyvää aikaa saada homma haltuun.

Sitä ennen voitaisiin jo vihdoin alkaa arvostaa Rive Kanervaa valmentajana ja lopettaa puheet hyvistä saunomistaidoista Palloliitossa. Futisforumillakin ääni on jo muuttunut kellossa. Eräs kirjoittaja summasi monen aatokset pari päivää sitten näin: ”Todella paljon miehen kykyjä epäilin ja pestin varmistuttua tuli epäuskoisesti naureskeltua. Olin harvinaisen väärässä, Rive on hieno mies ja valmentaja.”

Syksy saa ja sen myötä myös vakioveikkauksen SM-kisa pyörähtää käyntiin. KU:n vakiotiimillä on jälleen oma kimppa, johon sopii liittyä tasoa nostamaan. Ryhmän tunnus on Kansan_Uutiset ja salasana WAIhzoUV.

Tämä viikko on ensimmäinen kisaviikko, ja rivistä löytyy Englannin kahden ylimmän sarjatason otteluita. Kohteen kaksi kotijoukkue Chelsea on kriisissä. Jose Mourinhon luotsaama kestomenestyjä on kulkenut varjojen mailla, eikä paremmasta ole näkynyt merkkejä. Lauantain ottelussa sinipaidoilla on tuhannen punnan paikka kääntää kurssi, kun vastaan astelee niin ikään onnettomasti viime ajat esiintynyt Aston Villa. Kaiken järjen mukaan Chelsean pitäisi kuitata tämä helposti, mutta varmistetaan raksilla.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 17.10. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 2(X), 1(X), 1, 1, 1(X), 1(2), 2, 1, 2(X), 1, 1, 1, 2(1).