All Over Press/imago/Panoramic

Öljyrikkaudet ovat koituneet Angolassa vain eliitin hyödyksi.

Viidentoista nuoren angolalaisen aktivistin ryhmä on ollut pidätettynä yli kolme kuukautta. Heitä syytetään presidentti José Eduardo dos Santosiin kohdistuvan hyökkäyksen suunnittelusta. Tapaus on nostanut Angolan ihmisoikeustilanteen uutisiin.

Vangittujen aktivistien vapautusta vaativassa Liberdade Já! -ryhmässä lasketaan päiviä. Lukuja on kaksi: toinen kertoo kuinka monta päivää ryhmä on ollut pidätettynä, toinen nälkälakon pituudesta.

Ensimmäinen luku nousi yli sadan, vaikka tutkintavankeus Angolassa voi laillisesti kestää 90 päivää. Kun päiviä oli kulunut 92, osa vangeista ryhtyi nälkälakkoon.

Ihmisoikeustilanne on ollut huono jo kauan.

Yksi jatkaa nälkälakkoa

Luaty Beirão on syömättä jo kolmatta viikkoa. Hän on 33-vuotias aktivisti ja räppäri.

– Luaty on ainoa, joka on jatkanut nälkälakkoa. Tilanne on äärimmäisen vaikea, mutta me kaikki tuemme häntä, sanoo angolalainen näyttelijä ja aktivisti Orlando Sérgio.

ILMOITUS

Sérgio kuuluu Liberdade Já! -ryhmään. Hän luonnehtii sitä epäviralliseksi, nettiä hyödyntäväksi kollektiiviksi, joka välittää tietoa vankien tilanteesta ja koordinoi vankien vapautusta vaativaa toimintaa. Ryhmän Facebook-sivua seuraa lähes 20 000 henkeä.

Isku lukupiiriin

Beirão pidätettiin muiden aktivistien kanssa 21. kesäkuuta. Ryhmä oli kokoontunut keskustelemaan lukemastaan Domingos da Cruzin sensuroidusta kirjasta. ”Välineitä diktaattorin tuhoamiseen ja uuden diktatuurin välttämiseen – poliittinen filosofia Angolan vapauttamiseksi”, kuuluu kirjan nimi.

Tekstissä esitellään Gene Sharpin työtä mukaillen väkivallattomia ja demokraattisia vastarinnan keinoja. Myös Sharpin From Dictatorship do Democracy -kirjasta keskusteltiin ryhmässä. Kirjaa pidetään yhtenä arabikevään tärkeänä innoittajana.

Cruz ja useat ryhmän jäsenet, jotka ovat 19–33-vuotiaita, ovat olleet pidätettyinä aiemminkin ja joutuneet pahoinpidellyiksi ja kidutetuiksi. Esimerkiksi 19-vuotias Nito Alves oli jo ollut kaksi kuukautta pidätettynä teetettyään t-paitoja, joissa Angolan presidenttiin viitattiin vastenmielisenä diktaattorina.

Öljyrikkaudet eliitille

José Eduardo dos Santos astui presidentin virkaan vuonna 1979 ja johtaa edelleen MPLA-puoluetta, joka sai alkunsa yhtenä maan vapautusliikkeistä. Entinen Portugalin siirtomaa itsenäistyi vuonna 1975. Samana vuonna alkoi sisällissota, joka päättyi lopulta vasta vuonna 2002.

Sittemmin Angolasta on kuultu huimasta talouskasvusta kertovia uutisia. Otsikoissa on nähty myös presidentin tytär Isabel dos Santos, Afrikan rikkain nainen.

Angola on yksi Afrikan merkittävimmistä öljyntuottajista. Rikkauksia on luonut myös timanttiteollisuus. Enemmistö angolalaisista ei ole kuitenkaan rikkauksista hyötynyt, vaan pärjää alle dollarilla päivässä.

Mielenosoitukset tukahdutetaan

Mielenilmauksia on tukahdutettu väkivalloin, eikä Sérgio pidä aktivistien pidätystä yllätyksenä.

– Ilmaisunvapautta ei ole, mielenosoitusten järjestäminen on tehty mahdottomaksi, eivätkä lailliset keinot hallituksen muuttamiseksi toimi.

Sérgio arvelee, että levottomuuksia on luvassa lisää, sillä maan tilanne on vaikeutunut öljyn hinnan romahduksen vuoksi. Hän mainitsee esimerkkinä bensiinin hinnan nousua seuranneen taksikuskien lakon, joka johti pidätyksiin.

Tukea ulkomailta

Sérgion mukaan ihmisoikeustilanne Angolassa on ollut huono jo kauan. Hän mainitsee sivumennen itsekin olleensa vangittuna. Uutta on hänen mukaansa se, että tilannetta vastustetaan nyt avoimemmin.

Liberdade Já! -ryhmän videoilla tunnetut henkilöt portugalinkielisistä maista vaativat vankien vapautusta. Näyttelijä itse järjesti luandalaisessa teatterissa vankien vapauttamista vaatineen tilaisuuden, jossa esiintyi paikallisia artisteja.

Ryhmän vapauttamisen puolesta on kampanjoinut myös Amnesty International. Euroopan parlamentissa hyväksyttiin syyskuussa päätöslauselma, jossa ilmaistaan huoli Angolan ihmisoikeustilanteesta ja vaaditaan kaikkien ihmisoikeuksia puolustaneiden vankien vapauttamista.

Syytteet luettiin

Päätöslauselmassa mainitaan myös kansainvälistä huomiota herättänyt palkitun toimittajan ja ihmisoikeusaktivistin Rafael Marquesin tapaus. Hän sai ehdollisen tuomion kirjoitettuaan kirjan Angolan timanttibisnekseen liittyvästä korruptiosta ja kidutustapauksista. Aiemmin hänet oli tuomittu Dos Santosin kutsumisesta diktaattoriksi.

Viime viikolla aktivistiryhmälle lopulta luettiin syytteet. Heitä syytetään kapinan ja presidenttiin kohdistuvan hyökkäyksen suunnittelusta. Sérgio arvelee, että syytteet on vaikea näyttää toteen.

– Jos hallitukseen kohdistuva paine jatkaa kasvuaan, voi olla että nuoret vapautetaan.