Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasemmistoliiton Li Andersson haluaa säilyttää tuen, koska se edistäisi sekä työllisyyttä että tasa-arvoa.

Kansanedustaja Li Andersson on tyrmistynyt siitä, että hallitus on jälleen leikkaamassa koulutukselta. Tällä kertaa vuorossa on aikuiskoulutustuki, joka hallituksen suunnitelmien mukaan puolitetaan vuoden 2017 alusta. Leikattu osuus muutettaisiin lainaksi.

Aikuiskoulutustuen turvin on voinut opiskella koko tutkinnon tai sen osia. Leikkaus tarkoittaisi opiskelijalle 15 kuukauden osalta noin 10 000 euron lainaa. Palkansaajajärjestöjen mukaan leikkaus veisi pieni- ja keskituloisilta mahdollisuuden aikuisopiskeluun ja romuttaisi näin käytännössä koko tuen.

Taas viedään naisilta

Lähes puolet tuen saajista opiskelee naisvaltaisella sosiaali- ja terveysalalla. Tuen saajista lähes 80 prosenttia on naisia.

– Myös nämä säästöt osuvat suurimmaksi osaksi pieni- ja keskituloisiin naisiin. Hallitus ei monista lupauksistaan huolimatta lainkaan arvioi päätöstensä sukupuoli- ja tasa-arvovaikutuksia, tai sitten niistä ei yksinkertaisesti välitetä, sanoo Andersson.

Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan aikuiskoulutustuen saajien määrä lähes kolminkertaistui viiden edellisen vuoden aikana. Tukea hakeneiden mielestä aikuiskoulutuksella kehitetään ammattitaitoa, ja sen odotetaan helpottavan uuden työpaikan saantia tai uudelle toimialalle siirtymistä.

Vaikeuttaa elinikäistä oppimista

Työelämä muuttuu nopeassa tahdissa, työtehtävät ja ammattirakenne muuttuvat. Anderssonin mukaan on entistä tärkeämpää päivittää ammattitaitoaan tai opiskella kokonaan uusi ammatti. Niin koulutus- kuin tukijärjestelmienkin tulisi mahdollistaa ja helpottaa uuden osaamisen hankkimista, ei estää sitä.

– Työttömyys on ennätyslukemissa. Hallitus puhuu työllistymisen helpottamisesta, ja samaan aikaan se tekee kaikkensa vaikeuttaakseen elinikäistä oppimista ja ihmisten joustavaa siirtymistä työpaikasta ja ammatista toiseen. Hallituksen tavoitteena on lisätä työpaikkoja, mutta nämäkin leikkaukset lisäävät vain työttömyyttä.