Lehtikuva/Martti Kainulainen

Hallitus tekee politiikan kommentaattorin elämän vaikeaksi. Tällä menolla kaikki pöyristymistä kuvaavat sanat on käytetty loppuun jo tämän vuoden aikana. Jos hallituksen tempoileva ja asiantuntijoista piittaamaton tyyli jatkuu, niin jo ensi vuonna on mahdotonta löytää tuoreita ilmaisuja sille, että taas ollaan –no, ällikällä lyötyjä.

Tuoretta aihetta – no, äimän käkenä olemiseen – antaa hallituksen valitsema harmaata taloutta ja veronkiertoa suosiva linja.

Harmaan talouden vähättely oli luettavissa jo hallitusohjelmasta. Viime vaalikaudella sen torjunta oli yksi kärkihankkeista, nyt sivulause: ”Yritysveropohjaa tiivistetään kansainvälinen toimintaympäristö ja Suomen kilpailukyky huomioon ottaen ja harmaata taloutta torjutaan aktiivisesti.”

Hallintarekisteri helpottaa veron kiertämistä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Hallitus vetää tältäkin vähältä – no, ällistyttävästi – pohjan pois lopettamalla harmaan talouden torjuntaohjelman erillisrahoituksen poliisilta. Näin säästetään 6,4 miljoonaa euroa vuodessa. Samalla hallitus on kuitenkin myös laskenut arviota vuotuisesti takaisin valtiolle saatavasta rikoshyödystä 50 miljoonasta eurosta 35 miljoonaan. Säästö muuttuu rahalliseksi tappioksi ja lisäksi signaali on selvä: vilunki kuuluukin liike-elämään.

Kun muille kansalaisille hallitus tarjoaa pakkotalkoita, on veronkiertäjille luvassa – no, häkellyttävä – armahduslaki. Hallitus aikoo vapauttaa yksityishenkilöt syytteestä jopa törkeissä veropetoksissa, jos he ilmoittautuvat itse vuoden 2016 aikana.

ILMOITUS

Signaali tämäkin, toteaa asiasta lausunnon antanut valtakunnansyyttäjänvirasto: ” Esitetty laki antaisi väärän signaalin veronkiertämisen tuomittavuudesta ja sillä voi olla heikentäviä vaikutuksia veromoraaliin.”

Syksyllä eduskuntaan voi tulla myös valtiovarainministeriössä viimeisteltävänä oleva – no, kummallinen – esitys, joka antaa mahdollisuuden piilottaa osakeomistukset ulkomaiseen hallintarekisteriin. Hallintarekisteri helpottaa veron kiertämistä ja järjestäytynyttä rikollisuutta.

Hallitus yrittää samaan aikaan lopettaa Suomen velkaantumisen ja antaa hämärämiehille vapaammat kädet vältellä verotusta. Viime vaalikaudella eduskunnan tarkastusvaliokunta arvioi Suomen menettävän verotuloja harmaan talouden takia 4–8 miljardia euroa, joka on 4–6 prosenttia bruttokansantulosta.

Oppositiojohtajana Juha Sipilä oli hyvin kartalla asiassa. Ylen Ykkösaamussa hän piti veroparatiiseja ja harmaata taloutta yhtenä suurimpana uhkana hyvinvointiyhteiskunnalle.

– Niiden poistaminen poistaisi myös Eurooppaa vaivaavan velkakriisin. Euroopan harmaa talous on arviolta 1 850 miljardin euron arvoinen. Jos sen piiriin kuuluva toiminta olisi normaalin verotuksen piirissä, se kattaisi kaikkien Euroopan maiden budjettivajeen

Veronkiertäjät ovat perinteisesti kokoomuksen erityisessä suosiossa. Senkö takia Sipilänkin takki teki –no, tolkuttoman – käännöksen?

kai.hirvasnoro@kansanuutiset.fi