Lehtikuva/Jack Taylor

Syyskuun puheenaihe Iso-Britannian roskalehdistössä oli miljardööri Michael Ashcroftin pääministeri David Cameronista tekemä paljastus, johon liittyvät opiskelijaklubin initiaatioriitit, sian pää ja genitaalit.

Paljastuksellaan Ashcroft halusi ilmeisesti kostaa Cameronin kiittämättömyyden. Miljardööri pelasti konservatiivipuolueen konkurssilta vuoden 2005 vaalitappion jälkeen, mutta ei saanut tärkeitä luottamustehtäviä huolimatta kahdeksan miljoonan punnan lahjoituksista.

Kerho, johon Cameron halusi niin kovasti päästä Oxfordissa opiskellessaan, oli Bullington Club. Äveriäiden sukujen miespuolisten vesojen klubi perustettiin metsästysseuraksi vuonna 1780, mutta viime vuosikymmeninä se on lähinnä ryypännyt ja hajottanut ravintoloita.

Eliitin lojaalisuus perustuu jaettuihin salaisuuksiin.

Riot Club -elokuva perustuu kerhoon. Joskus kerhon pääsyvaatimuksena kerrotaan olleen 50 punnan setelin polttaminen kodittoman edessä.

Bullington Club on ollut muiden vastaavien herrakerhojen esikuva, esimerkiksi Yalen Skull & Bonesin johon ovat kuuluneet esimerkiksi isä ja poika Bush sekä John Kerry.

ILMOITUS

Kyseessä eivät kuitenkaan ole kulissien takaiset salaliitot, koska näiden klubien alumnit käyttävät valtaa täysin avoimesti. Lawrence Richards kommentoi the Leveller-nettilehdessä, ettei ole sattumaa, että kodittomien määrä kasvoi jyrkästi Bullingtonin Clubin veteraanien astuttua Iso-Britannian johtoon.

Nöyryyttävien initiaatiorituaalien tarkoitus on kahtalainen. Toisaalta ne osoittavat, että jäsenehdokas on tosissaan. Toisaalta ne luovat jaetun salaisuuden, jota kuka tahansa voi käyttää rituaalin läpäissyttä jäsentä vastaan.

Eliitin lojaalisuus perustuu tällaisiin jaettuihin salaisuuksiin. Tämä kulttuuri on varmaankin yksi syy siihen, miksi sellaisia lasten seksuaalisia hyväksikäyttäjiä kuin Jimmy Savile ja Cyril Smith on siedetty brittien konservatiiviestablishmentissa. Margaret Thatcher löi molemmat ritareiksi.

Tällä hetkellä tutkitaan väitteitä tänä vuonna kuolleen Thatcherin sisäministerin Leon Brittanin pedofiliasta. Nykyisen tiedon mukaan salaiset palvelut varoittivat Thatcheria edellä mainittujen taipumuksista. Thatcheria epäillyt eivät ilmeisesti häirinneet, tieto takasi hänelle rajoittamattoman vallan alaisten yli.

Seksuaalinen pelleily kuolleen sian kanssa ei tietenkään ole sama asia kun lasten hyväksikäyttö, vaan lähinnä noloa. Eliitin nuorison rituaaleille voi toki naureskella, mutta naureskelu tuskin kaventaa yhteiskunnan luokkien välistä kuilua.

Eliitille sikaskandaali on muistutus keskinäisen lojaaliuden merkityksestä. Yhteisten salaisuuksien merkitystä skandaali ei heikennä, vaan vahvistaa. Tulevat Cameronit muistavat palkita mesenaattinsa avokätisemmin.