Lehtikuva/Sameer Al-Doumy

Syyria koki vuosina 2006–2010 ehkä historiansa pahimman kuivuuden, joka tuhosi viljasadot ja pakotti paljon väkeä muuttamaan maalta kaupunkeihin.

Ilmastomallien mukaan kuivuudella oli todennäköinen yhteys ilmastonmuutokseen, paljastaa newyorkilaisen Columbian yliopiston ja Los Angelesissa toimivan Kalifornian yliopiston tuore tutkimus.

Sen mukaan kuivuus toimi sytytyslankana poliittisille levottomuuksille Syyriassa, jota ennestään leimasivat huono hallinto sekä kestämätön maatalous- ja ympäristöpolitiikka. Tuloksena olivat sisällissota ja yhä kasvavat pakolasivirrat.

Tapaus on varoittava esimerkki tulevasta. YK:n yleiskokouksen puheenjohtaja Srgjan Kerim arvioi hiljan, että ilmaston lämpeneminen voi ajaa liikkeelle 200 miljoonaa pakolaista vuoteen 2050 mennessä.

Asialle on vielä tehtävissä jotain, muistuttaa Jan Kowaltz avustusjärjestö Oxfamista. Päästöjä on vähennettävä niin, ettei lämpötila nouse yli kahta astetta, köyhien maiden asukkaita on autettava sopeutumaan muutoksiin, ja Pariisin ilmastokokouksessa vuoden lopulla on sovittava korvauksista tilanteissa, joissa sopeutuminen ei ole mahdollista, hän listaa.