All Over Press / Kieran McManus

Viime viikkoina jalkapallokatsomoissa ympäri Euroopan on nähty Refugees Welcome -banderolleja, kun joukkueiden fanit ovat ottaneet kantaa maanosaa ravistelevaan siirtolaiskysymykseen. Suomessa iskulause on nähty lukuisien seurajoukkueiden fanikatsomoissa, ja erityisluvalla teksti komeili myös Stadikalla Huuhkajien edellisessä karsintapelissä.

Futisväelle monikulttuurisuus on ollut pitkään erityisen luontevaa. Pelaajat liikkuvat seuroista toiseen vaivatta, moni pakolaisena maahan tullut on löytänyt henkisen kotinsa paikallisesta jalkapalloseurasta, ja onpa futis otettu monin paikoin osaksi kotouttamistakin.

Suomen jalkapallon pelaajayhdistys tekee yhteistyötä Maahanmuuttoviraston kanssa järjestäen esimerkiksi erilaisia tapahtumia ja turnauksia vastaanottokeskusten välillä. Itse Palloliittokin on aktivoitunut asiassa: viime sunnuntain kokouksessaan liitto päätti käynnistää monivuotisen ohjelman, jossa tuetaan yhteistyössä suomalaisen jalkapalloperheen ja viranomaisten kanssa maahanmuuttajien integroitumista yhteiskuntaan.

Maahanmuutto on rikastuttanut suomalaista maajoukkuefutistakin roimasti. Eremenkot ja Hetemaj’t tuntevat jo kaikki, mutta nuortenkin maajoukkueet pursuilevat tulevaisuuden tähtiä. Tällä kaudella on kohistu erityisesti alle 21-vuotiaiden maajoukkueen kapteenista, afganistanilaislähtöisestä Moshtagh ”Mosa” Yaghoubista, joka seuratasolla edustaa RoPSia. Alkukaudesta nuorukainen aiheutti kohua tuittuilullaan ja asiattomilla some-kommenteillaan, mutta kesän kääntyessä syksyksi keskustelun painopiste on siirtynyt otteisiin kentällä ja hyvä niin.

Toinen paljon vuoden aikana puhuttanut maahanmuuttajataustainen junnupelaajamme on tietenkin Vahid Hambo, josta tälläkin palstalla on ollut juttua. ”Suomen Zlatan” on kärsinyt viime aikoina loukkaantumisista, mutta palannee maajoukkueen pelaavaan kokoonpanoon aivan lähitulevaisuudessa.

ILMOITUS

Pikkuhuuhkajat ovat aloittaneet karsimisen seuraaviin EM-kisoihin upeasti voitoilla Venäjästä ja Färsaarista, ja etenkin ensin mainittua voi pitää melkoisena urotekona. Vaikka karsintajärjestelmä kisoihin on armoton – lopputurnaukseen selviytyvät vain lohkovoittajat ja kaksi parasta kakkosta – voi tähän asti nähdyn valossa pitää kisatoiveita aivan realistisina. Saksa on Pikkuhuuhkajien lohkossa ehdoton ennakkosuosikki, mutta sen jälkeen kaikki on Tommi Kautosen luotsaamalle joukkueelle mahdollista.

Nuorisolaisten seuraava peli onkin juuri Saksaa vastaan vieraissa ensi kuun alussa. Harmillisesti kyseinen matsi osuu hyvin lähekkäin isojen Huuhkajien viimeisten karsintaotteluiden kanssa, joten A-maajoukkueen ykköskärjeksi hamuava Joel Pohjanpalo sekä Jere Uronen lienevät kiinni siellä.

Jatkossa nämä herrat olisivat kuitenkin mainioita vahvistuksia Pikkuhuuhkajiin, ja etenkin lohkon kannalta erittäin tärkeä Itävalta–Suomi-peli marraskuussa sopinee heidänkin aikatauluihinsa. Voitto tuosta ottelusta nimittäin petaisi meille erinomaiset asetelmat loppukarsintoihin.

Viikon vakiorivi koostuu Valioliigan ja Championshipin kohteista. Kohteessa kolme pelataan etukäteen aivan ympäripyöreä Länsi-Midlandsin derby, kun Aston Villa saa Villa Parkille vastaansa West Bromwichin. Sarjataulukossa kaksikko majailee häntäpäässä peräkanaa. Maalinteko on ollut West Bromwichille koko alkukauden huomattavan vaikeaa, kun taas Villa onnistui edellisessä matsissaan päästämään kolme viimeisen kahdenkymmenen minuutin aikana ja menettämään 0–2-johdon Leicesterille. Eihän tästä ota pirukaan selvää, joten kohteeseen kannattaa uhrata rakseja niin paljon kuin sielu, budjetti tai Veikkauksen pelitili sietää.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 12.9. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1(2), 2(X), 1X), 1, 2(X), 1(X), 2, 1, 2, 1, 2(X).

Viikon väite: Siirtolaisten asemaa voi yrittää kohentaa myös helpolla tavalla tukien samalla suomifutista. HJK lahjoittaa tämän viikon sunnuntaina pelattavan RoPS-ottelun jokaisesta katsojasta euron pakolaistilanteen helpottamiseen Euroopassa.