Lehtikuva/Panu Pohjola

Viimeinen sana

”Hallituksen paketti on järkyttävä palkanalennus naisvaltaisille aloille.”

”Tänne ei pidä ottaa yhtään nuorta miestä.”

”Tytöt valtaavat huippulukiot.”

Eivät ne vie teidän naisianne. Naiset eivät ole teidän sen enempää kuin kenenkään muunkaan.

”Viime vuonna pelkästään yhdessä Helsingin turvakodissa jäi ilman paikkaa 143 väkivaltaa kokenutta henkilöä.”

Uutissyksyssä sukupuoli on korostunut yllättävällä ja masentavalla tavalla. Viimeisimpänä Juha Sipilän ja muiden ”aikuisten miesten” kiristys-
paketti, jonka tyrmäävin isku kohdistuu matalapalkkaisiin naisiin.

Sukupuolivaikutusten arviota tuskin on paketille tehty.

ILMOITUS

Se ei yllätä, sillä jo hallitusohjelma sivuuttaa
sukupuolten välisen tasa-arvon yhdellä lauseella, jossa naisten ja miesten todetaan olevan tasa-arvoisia. Ohjelmassa ei ole mainintaa sen enempää työmarkkinoiden sukupuolittuneisuudesta, naisiin kohdistuvasta väkivallasta kuin palkkaeroistakaan.

Tätä sivuuttamista maksavat nyt esimerkiksi kaupan kassat, sari sairaanhoitajat ja vaille turvakotipaikkaa jäävät parisuhdeväkivallan uhrit.

Joka syksy koulujen alettua joku huolestuu pojista. Eikä siinä mitään. Näinä tuulisina aikoina koko kasvavasta polvesta on hyvä kantaa huolta.

Mutta miksi huoli kaadetaan tyttöjen harteille? Tytöt ”valtaavat” lukiot ja yliopistot ja ”sieppaavat” halutuimmat opiskelupaikat. Eihän kai siinä ole mitään epäreilua, että ahkeruus ja menestys palkitaan?

Helsingin Sanomien laajassa artikkelissa eräs rehtori kuvaili tyttöjen olevan valtavan tavoitteellisia, poikien rock’n roll.

Hetkinen? Minä olin lukioikäisenä erittäin rock’n roll, mutta ei mieleeni juolahtanut syyttää omasta huonosta koulumenestyksestäni sen enempää kympin tyttöjä kuin kympin poikiakaan.

Toinen rehtori (hänkin mies) on huolissaan: ”Katsovatko miehet tulevaisuudessa vain lätkää sohvalla, kun rouvat hoitavat intellektuellipuolen?”

Turha huoli, sillä jo muutaman vuoden päästä koulusta päästyään nämä huonommin menestyneet pojat ohittavat tytöt: etenevät urallaan nopeammin, saavat parempia tehtäviä ja parempaa palkkaa.

Pojat menestyvät tyttöjä huonommin koulussa. Totta. Suuremmat erot koulumenestyksessä on silti sosiaalisen ja kulttuurisen taustan suhteen. Samoin sukupuolten sisällä erot ovat suurempia kuin sukupuolten välillä.

Koulujärjestelmässämme on varmasti kehitettävää, mutta voitaisiinko jo lopettaa ”kympin tyttöjen” halveksunta?

Aplodit heille! Ahkerille, osaaville ja fiksuille!

”Tulevat tänne ja vievät meidän naiset”. Kuvittelin tämä olevan enää vitsi ja lentävä lause. Raivo, jolla nuoria turvapaikanhakija- ja pakolaismiehiä vastustetaan, on saanut minut miettimään asiaa uudestaan.

Olkoon provokaatioksi tarkoitettu tai ei, miesasiatrolli Henry Laasanen tulee blogi-kirjoituksissaan paljastaneeksi, mistä nuorten miesten vastustuksessa ehkä on kyse:

”Jokainen suomalaisen naisen kanssa pariutuva ulkomaalainen mies jättää suomalaisen miehen naisettomaksi.”

Hän ehdottaa, että Suomi vastaanottaisi vain 16–25-vuotiaita naispakolaisia, koska se lisäisi kantaväestön miesten seksinsaantimahdollisuuksia. Laasasen mukaan ”naisettomuus johtaa
itsemurhiin, elämän tarkoituksettomuuteen ja pahimmassa tapauksessa väkivaltaan”.

Tiedoksi: Eivät ”ne” vie ”teidän” naisianne. Naiset eivät ole teidän sen enempää kuin kenenkään muunkaan. Naiset päättävät ihan itse kumppanivalinnastaan.

Rasismi, sovinismi ja yleinen umpimielisyys voivat hyvinkin olla syy naisettomuuteenne, eivät sen seurausta.