Lehtikuva/Jarno Mela

Energiaverotuki on kymmenkertainen uusiutuvaan energiaan verrattuna.

Suomessa käytetään ympäristölle haitallisiin tukiin ja verohelpotuksiin noin neljä miljardia euroa vuodessa, väittävät ympäristöjärjestöt. Ne vaativat haitallisten tukien karsimista budjettiriihessä ja säästyneiden varojen ohjaamista luonnonsuojeluun, koulutukseen ja heikompiosaisista huolehtimiseen.

Suomen luonnonsuojeluliitto, WWF, Maan ystävät, Luonto-Liitto, Greenpeace, Protect Our Winters Finland, Ilmastovanhemmat, 350.org ja Kepa vaativat Suomen verotuksen uudistamista kestävämpään suuntaan. Suomi on sitoutunut kansainvälisesti luopumaan kaikista tuista fossiilisille polttoaineille.

Vuoden 2016 valtion budjetista päätetään budjettiriihessä 9.–10.9.

Samaan aikaan kun hallitus ei ole puuttunut ympäristölle haitallisiin tukiin, se on leikkaamassa kestävän yhteiskunnan peruselementeistä.

Ongelmallisina järjestöt pitävät monia nykyisiä liikenteen, energian ja maatalouden tukia ja verohelpotuksia.

Energiaverotuet ovat noin 2,1 miljardia euroa, uusiutuvan energian tuet niihin verrattuna kymmenesosa eli 247 miljoonaa euroa. Tämän lisäksi hallitus osoittaa 100 miljoonaa uusiutuvan energian kärkihankkeisiin seuraavan kolmen vuoden ajalle.

ILMOITUS

Fossiilienergian tuotannon verohelpotukset ja tuet ovat erityisen haitallisia ilmastonmuutoksen ja energiasektorin uusiutumisen kannalta. Kyseiset helpotukset ja tuet kuuluvat elinkeinoministeri Olli Rehnin vastuualueelle.

– Ympäristölle haitallisten tukien leikkaaminen tuo paitsi säästöjä, myös ohjaa teollisuutta ja energiantuotantoa kohti kestävämpiä vaihtoehtoja, perustelee Suomen luonnonsuojeluliiton vs. toiminnanjohtaja Leo Stranius.

Suojelurahat jäissä

Samaan aikaan kun hallitus ei ole puuttunut ympäristölle haitallisiin tukiin, se on leikkaamassa kestävän yhteiskunnan peruselementeistä kuten luonnonsuojelusta, koulutuksesta, tutkimuksesta ja kehitysyhteistyöstä. Esimerkiksi metsien ja soiden suojelu on rahoituksen leikkuun vuoksi jäissä, osa ilmastorahoista siirretään teollisuudelle ja kehitysyhteistyöhankkeita leikataan.

Yhteiskuntasopimuksen kariuduttua hallitus on kaavaillut leikkaavansa muun muassa lapsilisistä 120 miljoonaa euroa. Järjestöt ehdottavat leikkauksen tilalle luopumista kilometrikorvausten ”ylikompensoinnista”, mikä säästäisi noin 170 miljoonaa.

Kansalaisjärjestöjen mielestä yhteiskunnan resurssit on käytettävä viisaasti kestävään hyvinvointiin ja luovuttava haitallisia rakenteita ylläpitävistä verohelpotuksista.

Vuonna 2013 ympäristöministeriö ja valtiovarainministeriö selvittivät, että ympäristölle potentiaalisesti haitallisia tukia on jopa 4–4,5 miljardia euroa.

Esimerkkejä ympäristölle haitallisista tuista

Ympäristölle haitallisia tukia ovat järjestöjen mielestä esimerkiksi liikenteen dieselpolttoaineen verotuet 435 miljoonaa euroa, kilometrikorvausten ylikompensaation osuus 170 miljoonaa ja turpeen alennettu veroluokka, joka vähentää valtion tuloja 126 miljoonaa euroa.

Runsaasti energiaa kuluttavan teollisuuden veronpalautukset vievät noin 221 miljoonaa euroa vuosittain. Kun otetaan huomioon teollisuuden sähkön alempi verokanta, niin kokonaistuki energiankulutukselle on 846 miljoonaa.

Kunnostusojitusten ja uusien metsäteiden rakentamisen tuet ovat 55 miljoonaa euroa vuodessa.