Lehtikuva/Jussi Nukari

Maajoukkuepelaajan on tärkeää saada peliaikaa myös seurajoukkueessaan, ja aivan erityisen tärkeää pelituntuman ylläpitäminen on maalivahdille. Ja mitä kovempia pelejä, sen parempi. Moni Huuhkajien ystävä varmasti ilahtuikin Lukas Hradeckyn siirrosta Bundesliga-seura Eintracht Frankfurtiin. Paitsi, että askel on pelaajan uran kannalta oikeansuuntainen, astelee Saksan pääsarjassa vastaan aivan maailman parhaita pelaajia – niitä, joiden laukauksia joutuu maajoukkueessakin torjumaan.

Hradecky on turkulaisen maalivahtikoulun tuotos. Kasvattajaseura TPS:n rinkiin mies ei koskaan onnistunut kunnolla murtautumaan suurin piirtein saman ikäisten Jukka Lehtovaaran ja Henrik Moisanderin vuorotellessa tolppien välissä. Viitisen vuotta sitten tie veikin Tanskaan, ensin Esbjergiin, sitten kaksi vuotta sitten Brøndbyyn, johon myöhemmin seuraksi tuli myös Teemu Pukki. Saksassa ei suomipoikaa kämppikseksi ainakaan omasta joukkueesta löydy – itse asiassa ”Luke” on ainoa maan ylimmällä sarjatasolla pelaava suomalainen.

”Luke” on ainoa maan ylimmällä sarjatasolla pelaava suomalainen.

Eintracht Frankfurt oli kesällä akuutissa veskarin tarpeessa ykkösmolari Kevin Trappin siirryttyä PSG:iin. Hradeckyn lisäksi seuraan siirtyi toinenkin maalivahti, Itävallan maajoukkueesta tuttu Heinz Lindner. Spekulaatiot kahden laatuveskarin marssijärjestyksestä voitaneen lopettaa viimeistään nyt, kun kaksi kierrosta Bundesligaa on pelattu: Hradecky on torjunut molemmissa peleissään mainiosti ja voittanut paitsi fanien, myös Saksan futisjournalistien sydämet puolelleen. Kicker-lehti nimesikin Hradeckyn viime kierroksen parhaaksi maalivahdiksi. Ja saihan hän joukkueeseen saapuessaan kannettavakseen perinteisen ykkösveskarin pelinumeronkin: selässä komeilee numero 1.

Hradeckystä huolimatta Frankfurt sijoittunee Bundesligassa turvalliseen keskikastiin. Putoamisen uhkaa tuskin on, mutta sarjan kärkijoukkueet ovat kuitenkin pelkästään resursseiltaan aivan eri maailmasta.

Mikäli Bayern München ei hoitele mestaruutta kotiin neljättä kertaa peräkkäin, se on epäilemättä kauden suurin shokki futismaailmassa. Joukkue vilisee tähtiä, ja sillä oli varaa kauden alla päästää jopa seuraikoni Bastian Schweinsteiger Manchester Unitediin tason heikentymättä oikeastaan pätkääkään. Müncheniläisten maalia vartioi kenties maailman paras lajissaan, Saksan maajoukkueen ykköskassari Manuel Neuer, joka on muuten Lukas Hradeckynkin suurin idoli ja esikuva.

ILMOITUS

Ylivoimaisen Bayernin takana kamppailu europaikoista on tasaisempaa. Bundesligasta pääsee suoraan Mestareiden liigan lohkovaiheeseen kolme joukkuetta neljännen joutuessa karsimaan. Myös muut mitalisijat ovat siten erittäin arvokkaita, ja ennustaminen niiden kohtalosta hankalaa.

Viime kauden kakkonen Wolfsburg on edelleen vahva. Kevin de Bruynen siirtymisestä milloin mihinkin on huhuiltu jo hyvän tovin, mutta toistaiseksi mies on yhä ”Volkkarin” riveissä pistelemässä nappisyöttöjä Bas Dostille. Ennustan kakkossijaa tälläkin kaudella. Kolmossijasta taistellevat tiukimmin Jürgen Kloppin jälkeiseen todellisuuteen mainiosti sopeutunut Borussia Dortmund sekä aina vahva Bayer Leverkusen.

Toivottavasti Lukas Hradeckyn siirtyminen Saksanmaalle lisää bundespallon kiinnostavuutta suomalaisten futisniilojen keskuudessa. Kyseessä nimittäin on ainakin allekirjoittaneen mielestä vuodesta toiseen viihdyttävin pääsarja talvisesonkina seurattavaksi. Hyökkäävää futista, isoja persoonia, täysiä katsomoita – mitä vielä kaipaa?

Vakiolapulta löytyy tälläkin viikolla tutusti brittikohteita. Rivi haiskahtaa kotivoittopainotteiselta, mutta muutama kimurantimpi kohdekin on eksynyt joukkoon.

Nipun varmin ykkönen löytyy kolmoskohteesta, jossa kautensa erinomaisesti avannut Manchester City saa vastaansa Watfordin. City porskuttaa liigakärjessä eikä omiin ole lojahtanut vielä maalin maalia, eikä todennäköisyys sille ole kovin suuri lauantainakaan: Watfordille maalinteko on ollut tällä kaudella melkoisen vaikeaa.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 29.8. klo 16.55. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1, 1, 1, 1, 1(2), 1(x), 1(x), 1(2),1(2), x(1), 1, 1.

Viikon väite: Markku Kanervan valinnat ensi perjantain Kreikka-otteluun yllättivät yhtä paljon kuin persujen martyrointi milloin mistäkin. Nyt, kun karsinnat ovat jo menneet vihkoon, olisi voinut kentälle marssittaa reippaasti uusia nimiä ottamaan tuntumaa tosipeleihin.