Sirpa Koskinen

Viimeinen sana

Entinen Rantasipi-hotelli seisoo tyhjillään Forssassa. Hotelliin piti sijoittaa tilapäisesti 250 turvapaikanhakijaa. Kaupunginhallitus teki viime maanantaina kielteisen päätöksen niukalla yhden äänen enemmistöllä.

Vastustajat pelkäsivät turvapaikanhakijoiden häiritsevän, tuovan rauhattomuutta ja ahdistelevan. Asuntojen hintojen arveltiin laskevan. Terveyspalvelujen pelättiin karkaavan kaupunkilaisten tavoittamattomiin. Irrationaaliset pelot ympärileikkauksista nousivat.

Kaupunkilaisten keskuudessa levisi väärää tietoa ja huhuja. Kaikilla ei ollut tiedossa, että kyse oli neljän kuukauden hätämajoituksesta.

Suomessa uhkaavat toistua samat virheet, jotka tapahtuivat ensimmäisten somalien tullessa Suomeen ja vieläpä pahempana.

Hallituspuolueiden kaupunginhallituksen jäsenet kokoomuksesta ja perussuomalaisista olivat kaatamassa hanketta vastoin valtakunnan hallituksen linjauksia. Perussuomalaiset olivat hakeneet vahvistusta mielenosoitukseen myös naapurikunnista.

Vellova keskustelu hautasi alleen järjen äänen. Ennakkoluulot ja pelot kaatoivat hankkeen.

ILMOITUS

Forssan julistuksen synnystä tunnettu kaupunki nousi symboliksi kuntien nuivalle turvapaikanhakijoiden kohtelulle. Kaupunginhallituksen jäsen Janne Nieminen (vas.) muistutti solidaarisuudesta. ”Meillä vasemmistossa ja työväenliikkeessä on perinne: me haluamme auttaa hätää kärsiviä ja apua tarvitsevia.”

Viesti kaikui kuuroille korville Forssassa.

Kaupunki tuskin jää poikkeukseksi. Myös vajaan parin vuoden päästä olevat kuntavaalit sumentavat järjellistä ajattelua, mikä tapahtui Forssassa.

Forssasta pitää ottaa opiksi. Avoimuus ja oikean tiedon välittäminen ovat ykkösasioita. Maahanmuuttoviraston tulee tiedottaa jo neuvotteluvaiheessa kunnissa, joissa turvapaikanhakijoiden vastaanotosta neuvotellaan, siitä huolimatta, että vastustajat heräävät. Kuntapoliitikot eivät voi livetä vastuustaan yleisen mielipiteen edessä.

Moni suomalainen uskoo perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalon tavoin turvapaikanhakijoiden olevan ”elintasosurffailijoita”.

Yksinasuva tai yksinhuoltaja saa 316,07 euroa kuukaudessa ja reilut 90 euroa, jos vastaanottokeskus kustantaa ateriat. Näilläkö euroilla ”elintasosurffataan”?

On täysin edesvastuutonta levittää väärää tietoa ja mielikuvia, jotka synnyttävät vastakkainasettelua. Perussuomalaiset leikkivät tulella ruokkiessaan kansalaisten epäluuloja. Luulisi yhteiskuntarauhan olevan perussuomalaisillekin ykkösasia. Ei siltä näytä. Puolue laatii vanhaan neukkutyyliin tarkoitushakuisia listoja ei-toivotuista poliitikoista.

Suomessa uhkaavat toistua samat virheet, jotka tapahtuivat ensimmäisten somalien tullessa Suomeen ja vieläpä pahempana. Tuolloin levisivät katteettomat pelot ja ennakkoluulot, jotka kytevät edelleenkin. Virkamiehet tosin tuntuvat olevan nyt paremmin perillä kriiseistä ja niiden taustoista kuin ensimmäisten somalien tullessa.

Osa poliitikoista vaikenee siirtolaisuuden kasvusta. Vaikeneminenkin on kannanotto. Poliitikkojen on puututtava ennen kaikkea siirtolaisuuden syihin. Tästä tarvitaan laajaa yhteiskunnallista keskustelua.

Siirtolaisuus on pysyvä ilmiö, ja tähän on varauduttava. Turvapaikanhakijoita on kohdeltava inhimillisesti.