Lehtikuva/Vesa Moilanen

Sisäministeri Petteri Orpo haluaa, että maahanmuutosta puhuttaisiin kokonaisvaltaisesti eikä listaamalla keitä käännytetään. Orpo ei halua, että tulijoita luonnehditaan.

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mielipide perussuomalaisten ja rasismin suhteesta vaihtui nopeasti.

Torstaina tiedotustilaisuudessa Orpo totesi, että kaikki hallituksessa olevat puolueet ovat irtisanoutuneet rasismista. Orpon mukaan kaikki hallituspuolueet ymmärtävät Välimeren turvapaikkatilanteen vakavuuden.

Suomen hallituksen muodostavat keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Maahanmuutto- politiikkaan voi suhtautua kriittisesti tai voi olla niin sanotusti maahanmuuttaja- kriittinen.

Perussuomalaisten ulostulo muutti tilanteen

Asiat saivat käänteen, kun perussuomalaiset alkoivat kommentoida Suomen varautumista 15 000 turvapaikanhakijaan tänä vuonna.

Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo sanoi Suomen Uutisissa, että elintasosurffarit olisi käännytettävä Suomesta pikaisesti.

ILMOITUS

”Neljä viidestä laittomista maahan pyrkijöistä on 18–50 vuotiaita terveitä ja hyväkuntoisia miehiä. Tämän ikäiset ja kuntoiset suomalaiset miehet puolustaisivat isänmaataan. Siksi tulijat eivät näyttäisi täyttävän pakolaisstatusta.”

Lauantain Helsingin Sanomissa Orpo tulkitsi Slunga-Poutsalon kommenttien olevan rasismia.

”On kahta kriittisyyttä. Maahanmuuttopolitiikkaan voi suhtautua kriittisesti tai voi olla niin sanotusti maahanmuuttajakriittinen. Esimerkiksi pakolaisten motiivien arvostelu on rasismia.”

Orpo haluaisi, että maahanmuutosta puhuttaisiin kokonaisvaltaisesti eikä listaamalla, keitä käännytetään. Orpo ei halua, että tulijoita luonnehditaan.

Orpon Helsingin Sanomissa lauantaina julkaistu haastattelu on tehty perjantaina.