Pentti Airola

Pienviljelijät navettahaalareissaan marssivat yhdessä työttömien, opiskelijoiden ja lapsiperheiden kanssa Joukkovoima-mielenosoituksessa.

Ensimmäinen lauantain Joukkovoima-suurmielenosoitukseen tuleva bussi, joka täyttyi varauksista, oli Suolahden työttömien bussi. Se on uutta maassa, jossa työttömät eivät juuri protestoi julkisesti.

Yksi leikkauksia vastustavan mielenosoituksen järjestäjistä, eläkeläisaktiivi Kaija Kiessling, kertoo, että pohjoisimmat osallistujat tulevat Kolarista.

– Pohjoisen ja etelän ihmiset ovat yhdessä, samoin maaseudun ja kaupungin ihmiset.

– Samassa kulkueessa ovat maanviljelijät ja eläkeläiset, opiskelijat ja nuoret, työttömät ja työssäolevat. Samalla marssilla ovat yhteisvoimassa ihmiset, joita yhteiskunnassa tarkoitushakuisesti koetetaan panna vastakkain.

Kiessling pitää Joukkovoima-verkoston toistaiseksi suurimpana saavutuksena sitä, että leikkausten vastaisiin keskusteluihin 12 viikon aikana osallistuneet ihmiset ovat alkaneet ymmärtää, missä yhteiskunnan todellinen jakolinja kulkee.

ILMOITUS

– Se ei kulje maaseudun ja kaupungin välillä tai vanhojen ja nuorten välillä. Tai miesten ja naisten, työssäolevien ja työttömien tai laiskojen ja ahkerien välillä.

– Kyllä jakolinja kulkee selkeästi luokkajakona. Ihmisten tietoisuus omasta yhteiskunnallisesta asemastaan on kasvanut.

”Ei mikään yhden asian liike”

Lauantain mielenosoituksiin on ilmoittautunut Facebookissa yli kymmenen tuhatta ihmistä. Nettikeskusteluista kasvanut verkosto on levinnyt 12 paikkakunnalle. Verkostoa tukevat kymmenet järjestöt.

Protestiverkoston järjestäminen on vienyt eläkeläisen mennessään. Kiessling sanoo nuortuneensa ja oppineensa paljon edellisen kolmen kuukauden aikana.

– Tällaisen kokemuksen ihminen saa ehkä kerran elämässään. Ei ole mistään pienestä yhden asian liikkeestä kyse, Kiessling iloitsee.

Mielenosoituksen jälkeen verkosto aikoo reagoida hallituksen budjettiriihen tuloksiin. Kunnissa on tehty keväällä pohjabudjetit edellisen hallituksen raamien mukaan. Kun kunnat saavat uudet täsmä- ja valtion-
osuusleikkaukset, budjetit menevät uusiksi.

– Eri puolilla Suomea Joukkovoima-aktiivit tulevat tarkkaan seuraamaan päätöksentekoa kunnissa.

Painetta liittoihin

Kuntien ja valtiotason lisäksi verkosto haluaa vaikuttaa ay-liikkeeseen. Kiessling toivoo, että lauantain suurmielenosoitus luo liittoihin painetta keskustella kriittisesti esimerkiksi yhteiskuntasopimuksesta.

– Onko yhteiskuntasopimus sellainen valtakirja hallitukselle, että se saa laskea palkkoja, ottaa ammattiliittojen oikeudet itselleen ja tehdä muita yhden puolen saneluratkaisuja, Kiessling kysyy.

– Kenttä seisoo toisessa asennossa kuin ay-liikkeen johto ehkä tällä hetkellä ymmärtää. Paine tulee osastotasolta.

Ammattiliittojen johtajista ainakin PAMin Ann Selin on ilmoittanut osallistuvansa mielenosoitukseen. Mukana on myös PAMin, JHL:n, kirvesmiesten ja autoalan työntekijöiden osastoja, feministisiä, globaaleja ja vasemmistolaisia kansalaisjärjestöjä, anarkistiryhmiä, Suomen lähetysseura, asunnottomien järjestöjä sekä Helsingin yliopiston ylioppilaskunta.

Mielenosoittajat vaativat Sipilän hallituksen leikkausten perumista sekä taloudellisen ja sosiaalisen eriarvoisuuden korjaamista.

Joukkovoima-mielenosoitus järjestäytyy Helsingissä Kaisaniemen puistossa lauantaina klo 14. Kulkue lähtee klo 15 kohti Hakaniemen toria, jossa järjestetään Joukkovoima-juhla. Mielenosoitukseen yhdistyy myös Ei leikata lapsilta -mielenosoitus, joka lähtee Kansalaistorilta klo 15.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!