Jarmo Lintunen

Rakennusliiton Kyösti Suokas hurjana ”yhteiskuntasopimuksista”: vain keskusjärjestöjen jäsenkirjavirkamiehet voivat luetella työntekijöiden saavutukset.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kyösti Suokas uskoo, että Suomi saa lähitulevaisuudessa ”mediasirkuksen säestyksellä” yhteiskuntasopimuksen, ”joka sataa työnantajille mannaa, mutta lyö työntekijöiden käteen luun”.

Rakennusliiton blogissa

”Hallituksen kaipaamia yhteiskuntasopimuksia on nimittäin tehty jo useita. Niillä on poistettu rikkaiden varallisuusvero, työnantajien kansaneläkemaksu ja laskettu yritysverotusta. Unohtaa ei sovi myöskään eläkeratkaisua, joka nosti yhdessä yössä nuorten rakentajien eläkeiän 63 vuodesta yli 70 vuoteen.”

”Työntekijäpuolen saavutuksia on vaikea luetella. Siihen kykenevät vain keskusjärjestöjen jäsenkirjavirkamiehet, joista useiden koulutus tehtävään on aloitettu poliittisissa nuorisojärjestöissä jo liki vaippaiässä. Palkankorotukset on vaihdettu kerta toisensa jälkeen lupauksiin ja hurskaisiin toiveisiin. Työnantajat eivät sitoudu mihinkään. Suuria voittoja tekevät yritykset panevat säälittä työntekijöitään pihalle, jotta voitot ja omistajien osingot saadaan entistä suuremmiksi”, Suokas ryöpyttää.

Koulutusta ja koulutuksen leikkauksia

Hänen mukaansa nähtäväksi jää, kuinka suuri työnantajien ahneus tällä kertaa on.

Suokas pohtii myös sitä, kuinka yhteiskuntasopimus myydä palkansaajille.

”Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on luvannut koulutusta ja muutosturvaa. Metka lupaus, kun hallitus on jo päättänyt huikean suurista leikkauksista koulutukseen ja työttömyysturvaan. Lisäksi alimiehitettyjen työvoimatoimistojen resursseja ollaan edelleen pienentämässä.”

”Työttömyysturvaa heikennetään ja parannetaan ja tuloveroa lasketaan ja nostetaan. Tämä jojoliike on olennainen osa keskitettyjä työmarkkinaratkaisuja ja tätä on tiedossa tälläkin kertaa. Sen sijaan työnantajien osallistumisesta työntekijöiden koulutukseen tuskin sovitaan. Farssi kolmen päivän koulutusoikeudesta on liian hyvässä muistissa.”