Lehtikuva/Anni Reenpää

Kulkiessani viime lauantaina Sonera-stadionilta poispäin HIFKin ja Ilveksen välisen ottelun jälkimainingeissa, kävi Töölössä kova kuhina ja punapaitoja tassutteli ohitseni kumpaankin suuntaan. Stadikalla oli tuota pikaa alkamassa HJK:n ja Liverpoolin välinen harjoitusottelu, ja silmämääräisesti paikalla tuntui olevan noin yksi Klubin fanivermeisiin sonnustautunut kolmeakymmentä poolistia vastaan.

Liverpoolin faneille päivä olikin varmasti ikimuistoinen. Joukkue on ollut jo pitkään Suomessa erittäin suosittu, eikä se ollut ennen lauantaita vieraillut maassamme yli kahteenkymmeneen vuoteen. You never walk alone kaikui hienosti kotikatsomoihinkin asti.

Palvellako suurempaa, maailmantähtiä janoavaa yleisöä vai faneja, siinäpä kysymys.

Tuskin Klubin kannattajillakaan mitään harjoitusotteluita isoja nimiä vastaan on. Tällä kertaa kuitenkin fanit protestoivat jättämällä tulematta paikalle ja järjestämällä oman futisturnauksen samana päivänä ottelun kanssa. Menettelylle oli erittäin hyvä syy: Liverpool-otatus aiheutti Veikkausliigan otteluohjelman muutoksia vieläpä ikävimmällä mahdollisella tavalla, kun monen fanin vuoden kohokohta, vierasottelu IFK Mariehamnia vastaan, siirtyi. Monet Klubin ystävät olivat jo ehtineet ajoittaa kesälomansa tuon ottelun mukaan, varata risteilyt sun muut. Luvalla sanoen, minuakin harmittaisi.

Kannattajien silmissä järjestely näyttäytyi bisneksen ehdoilla pyörivän ”rahafutiksen” ja ”aidon” jalkapallon välisenä konfliktina. Asetelmasta tekee vieläkin epämiellyttävämmän se, että alustavien arvioiden mukaan matsista ei tullut Klubille edes kummoisesti voittoa – imagohaittaa tosifanien silmissä sitäkin enemmän. Ja kun moisista otteluista ei välttämättä ole juuri hyötyä edes valmennuksellisesti, sopii kysyä, miksi tähän ratkaisuun päädyttiin.

Liverpoolin ja Barcelonan kaltaisten maailmantähtien Suomeen tuonnilla Klubi voi tietenkin toivoa lisää näkyvyyttä ja statusta omalle joukkueelle sellaisten penkkiurheilijoiden keskuudessa, joille suomifutis on lähtökohtaisesti potkupalloa mutta television Mestarien liiga -ottelut mieleistä viihdettä. Epäilen kuitenkin strategian toimivuutta. Palvellako suurempaa, maailmantähtiä janoavaa yleisöä vai faneja, siinäpä kysymys.

ILMOITUS

Onneksi Klubi kykenee tarjoamaan kannattajilleen euro-otteluita hyviä joukkueita vastaan ilman bisneksen väliintuloakin. Vaikka Mestarien liigan karsinnassa kazakstanilainen Astana olikin monien vaiheiden jälkeen liian kova kanto kaskessa, jatkuvat pelit Eurooppa-liigan karsinnoissa. Pelistä jää kyllä paljon jossiteltavaa, ja viime hetken maalilla ratkennut ottelu jäi aidosti harmittamaan. Pelin jälkeisessä tuskassa jotkut fanit pitivät tätä jopa kaikkien aikojen europupelluksena seurajoukkuetasolla – voitto kun oli niin lähellä.

Eurooppa-liigan seuraavan karsintakierroksen ottteluparit arvotaan tämän lehden ilmestymispäivänä. Nyt ei auta kuin toivoa hitusen onnea ja myötämielisyyttä rouva Fortunalta, jotta tänäkin sesonkina Helsingissä päästäisiin nauttimaan lohkovaiheen peleistä – semminkin, kun muiden karsintoihin osallistuneiden suomalaisjoukkueiden taival tyssäsi jo alkumetreille. Ja lohkopaikan myötä Klubin taloudellinen tilannekin petrautuisi niin, ettei ainakaan rahan takia tarvitsisi lähteä megajoukkueita Stadikalle rahtaamaan. Jospa jatkossa satsattaisiin enemmän siihen, että se Liverpool (tai vastaava) voitaisiin joskus kohdata sellaisessa ottelussa, jossa on panosta. Vaikka vuoden päästä Mestarien liigassa.

Varma syksyn merkki on se, että brittiliigojen alkamisen myötä sumusaarten kohteet palaavat vakiolapulle ja siten pelipäivä siirtyy sunnuntaista lauantaille. Siirtoikkuna on vielä hyvän tovin auki, joten joukkueiden kokoonpanot voivat elää vielä paljonkin ja siten voimasuhteet muuttua. Rasteja ruutuun piirrellessään kannattaa siis tsekata tuoreimmat uutiset myös siirtomarkkinoilta. Tov. Kohonen ennakoi ensi viikolla tulevaa Valioliigakautta tarkemmin.

Nousijajoukkueilla on tapana pelata alkusyksystä yli oman tasonsa, ja siihen luotamme nytkin. Bournemouth ja Norwich avaavat molemmat vieläpä kautensa kotonaan, mikä lisää luottoa. Kohteessa 3 Bournemouth saa vastaansa Aston Villan, jolle tuleva kausi näyttää vaikealta ja etenkin ykkösmaalintekijä Christian Benteken siirryttyä Liverpooliin hyökkäyskalusto on kovin ohut. Lähdetään varmalla ykkösellä.

Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 8.8. kello 16.55. Kansan Uutiset suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(2), 1, 1(x), 1, 1(x), 1(x), 1, 2, 1, 1(x), 1, 1(x).