Lehtikuva/Roni Rekomaa

Nuorisotutkija, vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettu Veronika Honkasalo tarttuu poliisin suhtautumiseen maanantaina Helsingissä tapahtuneeseen tummaihoisen pojan pahoinpitelyn yhteydessä.

Honkasalo viittaa rikoskomisario Petri Juvosen kommenttiin Helsingin Sanomissa: ”Tuollaista lasten välillä tapahtuu vähän väliä”.

Pahoinpitelystä epäillään teinityttöjä. Pojan äidin kertoman mukaan tytöt nimittelivät lasta neekeriksi ja raiskaajaksi.

Surullisen tavallinen suhtautuminen

Lasten ja nuorten kohtaamaa rasismia tutkiva Honkasalo arvioi, että Juvosen kommentti edustaa surullisen tavallista tapaa suhtautua lasten ja nuorten kohtaamaan rasismiin.

– Siksi rasisminvastainen kasvatus- ja koulutustyö myös poliisin, kuten lasten ja nuorten parissa toimivien keskuudessa muutenkin, olisi erittäin tärkeää, Honkasalo sanoo.

ILMOITUS

– Sitä tehdään edelleen hälyttävän vähän.

Lasten nahinoita

Honkasalon mukaan aikuisille tavallinen aikuisten tapa käsitellä lasten ja nuorten rasistisia selkkauksia on marginalisoida ne väärinymmärryksiksi, tavallisiksi kahinoiksi tai koulukiusaamiseksi

– Poissa ovat analyysit siitä, millä tavalla etniset ja rodullistetut valtasuhteet näkyvät jokapäiväisessä arjessa, myös lasten ja nuorten keskuudessa, hän toteaa.

Hän muistuttaa Anna Rastaan tuoneen esille jo väitöskirjassaan vuodelta 2007, etteivät aikuiset aina osaa tunnistaa ja nähdä lasten ja nuorten kohtaamaa rasismia.

– Tilanteen kivuliaisuutta korostaa se, että lapset ja nuoret hyvin harvoin kertovat rasismikokemuksistaan aikuisille. Tämä kertoo luottamuksen puutteesta, Honkasalo toteaa ja viittaa tuoreimman Nuorisobarometrin tulokseen.

Sen mukaan nuoret ajattelevat, ettei kukaan aikuinen kuitenkaan puuttuisi tai tekisi rasismille mitään.