Lehtikuva/Vesa Moilanen

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi lauantaiyönä Jyväskylän tapahtumia toteamalla niiden osoittavan, miten vihapuheista on joskus hyvin lyhyt tie väkivaltaan.

– Mitään poliittista väkivaltaa tai ilkivaltaa ei pidä hyväksyä. Siinä ovat kärsijöinä kaikki demokraattiset toimijat, Arhinmäki kirjoitti facebookissa.

Joukko äärioikeistolaisia osoitti mieltään lauantaina Jyväskylän keskustassa. Tilanne päätyi riehumiseen ja ulkopuolisten pahoinpitelyihin.

Hän totesi uusnatsien harjoittaman väkivallan olevan niin suuren luokan asia, että sille ei pidä antaa pienintäkään tilaa. Hän muistutti, että lauantain hyökkäys ei ole ainutkertainen.

Aloitin tänään loman ja olen seuraavat kaksi viikkoa lomalla. Aktiivisesta päivänpoliittisesta kommentoinnista vastaa sinä aikana muu puoluejohto.

Arhinmäki totesi äärioikeistolaiselle ryhmittymälle tulleen aiempien hyökkäysten jälkeen ymmärrystä jopa joiltain kansanedustajilta.

– Tällaista väkivaltaa harjoittavien tahojen kanssa eivät yhdenkään demokraattisen puolueen toimijat voi olla missään tekemisissä. Nyt se on tehtävä harvinaisen selväksi, Arhinmäki vaati.

ILMOITUS

Käännekohta

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen piti käsittämättömänä muutosta, joka Suomessa on nähtävillä.

– Tämä kesä on ollut käännekohta. Rasismi on lisääntynyt ja jotkut jopa hyväksyvät sen, hän kirjoitti facebookiin lauantaina heti Jyväskylän mellakan jälkeen.

– Jokapäiväisiä, toinen toistaan hurjempia uutisia rasismista ja väkivallasta. Tälle on tultava loppu! Meistä kukaan ei saa hyväksyä tätä. Todella pelottavaa.

Riittämätöntä

Vasemmistoliiton kansanedustajan, turkulaisen Li Anderssonin mielestä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kommentti lauantain tapahtumiin on riittämätön. Sipilä totesi, että hallitus tekee kaikkensa, etteivät väkivaltaiset mielenilmaukset yleisty.

– Tämä lause tuntuu mielestäni oudolta. Ongelmahan ei ole mielenosoitukset itsessään (kuten toi rauhallisesti sujunut 15 000 hengen massamielenosoitus osoitti), vaan SVR:n kaltaiset järjestäytyneet äärioikeistolaiset toimijat, jonka toimintakulttuuriin väkivalta kuuluu, Andersson kommentoi.

– Niiden ajattelun ja toiminnan yleistymistä vastaan tulee toimia. Tuntuu, että keskustelu taas viedään käsittelemään jotain ei-määriteltyä yleistä ”ääriajattelua” olemassa olevien äärioikeistolaisten toimijoiden sijaan

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!