Oulussa keskustellaan kansallissosialistisen Suomen vastarintaliikkeen katupartioista.

Oululainen valtuutettu Sari Halonen (SDP) tukee Suomen vastarintaliikkeen uusnatsien katupartioita Oulussa, kertoo Kaleva. Halosen mielestä partiointi toimii ennaltaehkäisynä eikä sillä ole väliä, kuka partioi, kunhan lakeja noudetaan. Natsismikaan ei saa olla partioinnin esteenä.

– Nyt partiointi tuomitaan sen takia, että vartijat edustavat tiettyä aatesuuntaa. Jos vartioimaan olisi lähtenyt vaikka paikallinen asukasyhdistys tai vapaamuotoinen rinki, niin kaikki olisivat olleet tyytyväisiä, Halonen sanoo Kalevan haastattelussa.

Partioita pelottavampana Halonen pitää vastakkaisten liikkeiden mielenosoituksia, joista syntyy väkivaltaa. Kalevan mukaan Halonen viittaa tällä natsien ja natsien vastustajien yhtäaikaisiin mielenosoituksiin.

Suomen vastarintaliike on äärioikeistolaista vallankumousta tavoitteleva uusnatsijärjestö. Sen jäseniä on tuomittu useista väkivaltarikoksista, poliittisten vapauksien loukkausyrityksistä sekä järjestysrikkomuksista.

Vastarintaliikkeen jäsenet ovat osallistuneet esimerkiksi Jyväskylän kirjastopuukotukseen 2013 sekä kaasuhyökkäykseen Pride-kulkuetta vastaan 2010. Pridessä iskijät pahoinpitelivät 88 ihmistä, ja poliisi kutsui iskua suunnitelluksi viharikokseksi. Lisäksi vastarintaliikkeen jäseniä on tuomittu muista pahoinpitelyistä Oulussa ja Helsingissä sekä tuhopoltosta Helsingissä.

Liikettä johdetaan Ruotsista, jossa sen jäsenillä on tilillään myös henkirikoksia.

SDP:n puoluesihteeri kommentoi Halosta Twitterissä kirjoittamalla, että ”omankäden oikeus ei ole SDP:n linja”. Halonen ei vastannut puhelimeen perjantaina aamupäivällä.